Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: HAG PRIPREMA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA KARADŽIĆA I MLADIĆA

UDARNA VEST: HAG PRIPREMA OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA KARADŽIĆA I MLADIĆA

Sudija Žan-Klod Antoneti priprema oslobađajuću presudu ili znatno blažu od prvostepene za Radovana Karadžića i Ratka Mladića

To je rekao Kristof Fluge, bivši sudija haškog tribunala i Međunarodnog rezidualnog mehanizma.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da je Fluge pre nekog vremena demonstrativno podneo ostavku na sudijsku dužnost, navodeći da to nije učinio samo iz privatnih razloga.

Splitski dnevnik podseća da je Fluge u intervjuu za nemački Cajt dozvolio da se, kako se navodi, naslute razlozi dubokog profesionalnog razočaranja nekim postupcima ove pravosudne institucije.

Fluge je, navodi se, zgrožen činjenicom da bi, pored nedavne odluke Generalnog sekretara UN, koji vrlo iskusnom turskom sudiji nije produžio mandat samo zato jer ga Erdoganova vlada u Ankari smatra simpatizerom opozicionog pokreta Fetulaha Gulena, kao i mogućnošću da Karadžić i Mladić u drugom stepenu budu oslobođeni.

Nemački sudija, naime, piše Slobodna Dalmacija, uvod u takav rasplet vidi u apsurdnoj odluci francuskog sudije Antonetija, koji je prihvatio zahtev Mladićeve i Karadžićeve odbrane i iz žalbenog postupka isključio sudije Teodora Merona i Kamela Ađijusa.

Fluge smatra apsurdnim to što je nadležni sudija prihvatio tezu pristrasnosti kada je u revizijskim procesima Karadžiću i Mladiću udovoljio molbi njihovih advokata koji su tražili isključenje sudija Merona i Ađijusa iz drugostepene odluke i proglase pristranim, kako kaže, samo zato jer su već sudili u sličnim procesima.

Kao ne manje važno napominje se da je Antoneti, za kojeg kažu da je kontroverzni francuski sudija, potpisao i oslobađajuću presudu lideru radikala Vojislavu Šešelju.

Upitan da li mu je zamislivo da se, kako se navodi, “Karadžić i Mladić na kraju izvuku”, Fluge je odgovorio da ništa nije nemoguće jer i na sudu rade ljudi koji čine greške.

“Postoji izreka po kojoj ste pred sudom i na otvorenom moru u božim rukama”, rekao je Fluge za Cajt i dodao da ga iz raznih udruženja žrtava rata na Balkanu stalo opsedaju i postavljaju mu zabrinuto pitanja hoće li Karadžić i Mladić na kraju biti oslobođeni”.

Inače, prvostepenom presudom Karadžić je u Hagu pre gotovo tri godine osuđen na 40 godina zatvora, a Mladiću je 2017. u istom sudu izrečena doživotna kazna zatvora.

Strahovanje Flugea komentarisao je hrvatski advokat Anto Nobilo, koji ima iskustva sa haškim sudom, koji kaže da svaki rasplet u Mehanizmu haškog suda smatra mogućim, ali da mu se oslobađajuća presuda za Karadžića i Mladića ipak čini neverovatnom.

“Ne samo zbog njihove krovne uloge u brojnim ratnim pokoljima, nego i zbog činjenice da su mnogi njihovi podređeni iz komandnog lanca već osuđeni na drakonske kazne”, rekao je Nobilo za Slobodnu Dalmaciju.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO: SITUACIJA IZMIČE KONTROLI U POJASU GAZE- PRETI TOTALNI RAT!

Palestinske snage ispalile su stotine raketa na Izrael, koji je izveo jake vazdušne napade na …