Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! POTPISAN SPORAZUM, EU POLICIJA STIŽE U SRBIJU- POČINJE RASPOREĐIVANJE: STRANCI ĆE NAM KONTROLISATI GRANICE!

UDARNA VEST! POTPISAN SPORAZUM, EU POLICIJA STIŽE U SRBIJU- POČINJE RASPOREĐIVANJE: STRANCI ĆE NAM KONTROLISATI GRANICE!

Dimitris Avramopulos, komesar EU za migracije, danas je u Beogradu ispred EU potpisao sporazum o graničnoj saradnji sa Srbijom koji podrazumeva kontrolisanje granica od strane evropske policije.

Još juče je premijerka Ana Brnabić oštro demantovala da će biti potpisan sporazum uz opasku KAKAV FRONTEKS, TO NIJE TAČNO, NEMOJMO TIME DA SE IGRAMO…

Svi se pitaju kakve su obaveze Srbije, a kakve druge strane ovog sporazuma koji je ODBILA da potpiše Hrvatska, a pre toga brojni članovi EU na čelu sa Mađarskom. Podsetimo, prošle godine  je Srbija odbila da da diplomatski imunitet Fronteksovim operativcima, koji se ovim sporazum podrazumeva. Pre dva meseca je sporazum sa Fronteksom potpisala i Crna Gora, prethodno sa Albanijom i Makedonijom.

– Ovaj sporazum će omogućiti angažovanje timova Evropske granične i obalske agencije u Srbiji i kontrolisanje granica na graničnim prelazima zajedno sa pripadnicima srpske granične policije. To će doprineti boljoj bezbednosti na spoljnim granicama EU i omogućiti bolje upravljanje ilegalnim migracijama. Moramo da unapredimo našu saradnju na suzbijanju terorizma i radikalizacije u Srbiji kao i sa svim partnerima sa Zapadnog Balkana.

Pripremamo se za pokretanje Zajedničkog akcionog plana sa Zapadnim Balkanom o suzbijanju terorizma na predstojećem sastanku ministara pravde i unutrašnjih poslova u Tirani. Do sada sam imao odličnu saradnju sa vlastima u Srbiji. Evropska komisija će podneti izveštaj do kraja godine o trenutnoj situaciji i napretku svih zemalja u bezviznom režimu u tom pogledu, uključujući i Srbiju – rekao je Avramopulos za Blic.

EK: Fronteks će pomoći Srbiji da kontroliše granice

Kada sporazum stupi na snagu, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) biće u mogućnosti da sprovodi operativne aktivnosti i raspoređuje timove u oblastima Srbije.

Kako je saopšteno iz Evropske komisije, to će biti moguće u oblastima koje se graniče sa EU, a u dogovoru sa srpskim vlastima i uz odobrenje vlasti granične zemlje-članice.

Avramopulos i Stefanović su, navodi iz EK, pokrenuli su danas u Beogradu statusni sporazum koji će, kada bude zvanično ratifikovan, omogućiti timovima Fronteksa da budu raspoređeni u Srbiji.

„Agencija će biti u mogućnosti da pomogne Srbiji u upravljanju granicama i izvršavaće zajedničke akcije sa Srbijom, posebno u slučaju iznenadne promene migracionih kretanja“, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Iz sedišta Evropske komisije poručuju da će nacrt statusnog sporazuma koji je danas pokrenut sa Srbijom biti zvanično potpisan kada obe strane završe neophodne zakonske procedure.

Dodaje se da je za ratifikaciju sporazuma neophodna i pristanak Evropskog parlamenta.

U saopštenju Evropske komisije navodi se da je nacrtni sporazum sa Srbijom treći pokrenuti sporazum sa partnerima na Zapadnom Balkanu.

Prvi je bio iniciran sa Albanijom u februaru, a drugi sa Makedonijom u julu ove godine. Pregovori sa Crnom Gorom i BiH su još u toku, navodi se u Komisiji.

U saopštenju Evropske komisije dodaje se da Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu već može raspoređuje timove i bude operativna na teritoriji zemalja koje nisu članice EU uz prethodne konsultacije EU i zemlje koja je u pitanju.

Prema novom predlogu Evropske komisije, Fronteks će do 2020. godine brojati 10.000 ljudi i moći će da sklapa sporazume o saradnji i sa zemljama koje nisu u neposrednom okruženju EU.

U Evropskoj komisiji navode da je zadatak Evropske granične i obalske straže bolja zaštita spoljnih granica EU, efikasno upravljanje migracionim tokovima i obezbeđivanje visokog nivoa bezbednosti u EU.

U pitanju je operativni instrument čiji će pripadnici biti pod kontrolom zemlje-domaćina, a radiće na odobravanju ili odbijanju ulazaka na spoljnim granicama EU, ali i presretanju pojedinca koji su granicu prešli nelegalno, objašnjavaju u Evropskoj komisiji.

(Srbin.info, Blic, Sputnjik)

Check Also

NEPREDVIĐEN ZAOKRET DOLAZI IZ AUSTRIJE: NOVINARI SMATRAJU DA SU NAVALJNOG OTROVALE ZAPADNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE

Novinari austrijskog lista Contra Magazin smatraju da su slučaj trovanja ruskog, opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog …