Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: „PROCURELI“ E-MEJLOVI IZ AMERIČKE „EPA“ OTKRILI da je ovaj ključni sastojak u vakcinama, GLAVNI UZROK LEUKEMIJE..!

UDARNA VEST: „PROCURELI“ E-MEJLOVI IZ AMERIČKE „EPA“ OTKRILI da je ovaj ključni sastojak u vakcinama, GLAVNI UZROK LEUKEMIJE..!

Procureli e-mejlovi iz Agencije za zaštitu životne stredine Sjedinjenih Država (EPA) potvrđuju da je formaldehid, ključni sastojak u vakcinama, glavni uzrok leukemije.

EPA, pod pritiskom hemijske industrije, bila je primorana da odloži objavljivanje revolucionarne studije kojom se potvrđuje rizik od raka od formaldehida, navodi se u poverljivim e-mejlovima koje je video Reuters.

Reuters.com izveštava: Vrhovni zvaničnici EPA-e su odbili da pregledaju studiju ili da ih njihovi stručnjaci informišu o nalazima, pokazuju interne komunikacije.

https://www.reuters.com/article/us-usa-epa-formaldehyde/pressured-by-industry-us-epa-slows-formaldehyde-study-release-documents-idUSKCN1IP3EX

EPA već navodi formaldehid, koji se koristi u građevinskim materijalima kao što je šperploča i pena za izolaciju, kao verovatno kancerogen. Očekuje se da ovaj novi izveštaj po prvi put detaljno objasni njegove veze sa leukemijom.

Ovaj izveštaj, ažuriranje postojeće EPA-ine procene ljudskog zdravlja na ovu naširoko korišćenu hemikaliju, završen  je od strane naučnika iz agencijinog Integrisanog informacionog sistema o riziku (IRIS) krajem prošle godine i mora proći kroz višemesečni proces interne revizije pre nego što može da se objavi.

Odlaganje bi moglo dodatno povećati nadgledanje EPA-e, koja se već brani od prigovora da su ona i Bela kuća razmatrale blokiranje studije o zagađenu vode sa PFOA i PFOS, hemikalijama koje se koriste u Teflonu i protivpožarnoj zaštiti. Politico je 14. maja objavio da je pomoćnik Trampove administracije upozorio da bi objavljivanje te studije izazvalo “noćnu moru za odnose sa javnošću.“

Udruženje zabrinutih naučnika (UCS), neprofitna naučna grupa, izjavilo je da odlaganje izveštaja odgovara širem obrascu po kom političko rukovodstvo ove agencije ometa istraživanje javnog zdravlja.

“Guranjem naučnih procena pod tepih, EPA ne ispunjava svoju misiju zaštite javnog zdravlja. Javnost ima pravo da zna za pretnje javnom zdravlju,“ rekao je Jogin Kotari, direktor UCS- u Vašingtonu.

EPA je početkom februara rekla Kongresu da očekuje da će agencija “ubrzo“ početi proces revizije za procenu formaldehida, kaže osoblje za komunikacije EPA-e.

Međutim, u nastavku komunikacija između zaposlenih u agenciji krajem aprila, jedan zapopslenik je napisao da šef osoblja EPA-e Rajan Džekson, pomoćnik administratora kancelarije za vazduh i zračenje Bil Vehrum, i Vehrumov zamenik Klint Vuds, nisu dali svoju dozvolu da se inicira revizija i odbili su ponude od strane naučnika EPA-e da ih informišu o tome.

“Nijedna kancelarija u EPA-i nije zainteresovana za formaldehid,“ napisao je ovaj zaposleni.

Revizija agencije od 60 do 90 dana, i naknadna interagencijska revizija sličnog trajanja, mora se dogodtiti pre nego što se studija objavi.

Pre komunikacija, glavna lobi grupa hemijske industrije, Američki hemijski savet (ACC), izvršila je pritisak na EPA-u da izbegne povlačenje veza između formaldehida i leukemije u svojoj proceni.

Zamenik ppomoćnika administratora Kancelarije za hemijsku bezbednost i prevenciju zagađenja u EPA-i, Nensi Bek, ranije je bila direktor regulatorne naučne politike u ACC-u. Bekova nije imenovana u komunikaciji.

Lobi grupa se sastala sa političkim osobljem EPA-e, uključujući i zamenika pomoćnika administratora za Kancelarije za istraživanje i razvoj u EPA-i Ričarda Jamadu, 24. januara, kako bi napravili prezentaciju o ovoj  temi, rekla je za Reuters portparolka ACC Formaldehid panela, Sara Skrugs.

Ona je Reuters-u dostavila link do ove prezentacije, pod nazivom “Formaldehyde IRIS Assessment.“ (tmsnrt.rs/2KRcVA2).

“Bilo koji nacrt procene koji pokušava da poveže izloženost formaldehidu sa leukemijum je naučno neodbranjiv,“ rekla je Skrugsova, dodajući da ACC dovodi u pitanje “naučnu temeljnost i metodologije“ koje je koristio IRIS.

Portparolka EPA-e Moli Blok je odbila da prokomentariše ova odlaganja ili moguću ulogu ACC-a.

“Nastavljamo da razgovaramo o proceni sa našim partnerima agencijskog programa i ne možemo pružiti više informacija o tome u ovom trenutku,“ rekla je ona u e-mejlu.

Reuters je bio u mogućnosti da pregleda komunikaciju između osoblja pod uslovom da identiteti umešanih ljudi ostanu anonimni, s obzirom na osetljivost ovog problema.

Poslednji pokušaj EPA-e da ažurira svoju procenu formaldehida 2010. godine je bio kritikovan od strane Nacionalne akademije nauka (NAS) zbog toga što nisu uspeli da povuku “jasne veze“ između formaldehida i leukemije. Novi pokušaj je trebalo da reši to.

NAS je podržala prethodni nalaz procene EPA-e da formaldehid može, u određenim slučajevima, izazvati rak u nosu i grlu.

Demokratski senatori Ed Markej, Šeldon Vajthaus i Tom Karper su prošle nedelje pisali direktoru EPA-e Skotu Pruitu da ga pitaju o odlaganju izveštaja i da zahtevaju komunicaiju između EPA-e i ACC-a u vezi sa procenom formaldehida, rekavši da su zabrinuti da ova agencija podleže pritisku industrije.

(Reuters.com)

https://www.reuters.com/article/us-usa-epa-formaldehyde/pressured-by-industry-us-epa-slows-formaldehyde-study-release-documents-idUSKCN1IP3EX

https://www.reuters.com/article/us-usa-epa-formaldehyde/pressured-by-industry-us-epa-slows-formaldehyde-study-release-documents-idUSKCN1IP3EX

Check Also

ĐORĐEVIĆ: VUČIĆ POTPISAO 48 SPORAZUMA SA TZV. KOSOVOM- NEKA IH POKAŽE JAVNO AKO SME

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević oštro je kritikovao izjave direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju …