Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: PROTIV APPLE I SAMSUNGA POKRENUTE OPTUŽNICE ZBOG IZAZIVANJA RAKA

UDARNA VEST: PROTIV APPLE I SAMSUNGA POKRENUTE OPTUŽNICE ZBOG IZAZIVANJA RAKA

Apple i Samsung pogođeni su tužbom zbog tvrdnji da njihovi telefoni izlažu korisnike emisiji radiofrekvencija i do 500 odsto izvan onih granica koje su dopuštene. U međuvremenu se zahuktava rasprava o uticaju pametnih telefona na zdravlje.

Optužnica je podnesena nakon istrage Chicago Tribunea, a u njoj se navodi kako emisije radiofrekvencija (RF) za brojne Apple i Samsung telefone – među kojima su iPhone 8, iPhone X i Galaxy S8 – “daleko prelaze savezne smernice”. Rizici takvog nivoa zračenja uključuju “povećani rizik od raka… genetska oštećenja, deficit učenja i pamćenja, neurološke poremećaje”, kao i poduži popis ostalih medicinskih problema.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) testira telefone pomoću njihove „specifične brzine apsorpcije“, merene u vatima energije apsorbovane po kilogramu telesnog tkiva. Nijedan telefon koji se prodaje u Americi ne sme da pređe 1,6 w / kg, dok evropska regulacija dopušta izdašnija 2w / kg.

Međutim, zdravstveni aktivisti smatraju da su ti nivoi zastareli. Zapravo, FCC-ove smernice sastavljene su 1997. godine i uglavnom su se temeljile na testovima koje je američka vojska izvela na glavama vojnika koji su težili oko 100 kilograma.

Deca mogu da apsorbuju do 150 odsto više zračenja iz telefona od odraslih i do deset puta više zračenja kroz njihovu lobanju. Kako deca verovatno ne koriste moderne pametne telefone kao vrhunsko vojno osoblje, neki istraživači kažu da su FCC-ove SAR smernice neadekvatne.

Nijedna veća, javna, zdravstvena organizacija do sada nije uspela da poveže upotrebu telefona sa rakom ili drugim ozbiljnim bolestima. Međutim, brojne studije su otkrile da su čak i na nivoima daleko nižim od onih koje je utvrdio FCC, mogući značajni, zdravstveni efekti.

Otkriveno je da zračenje 2.000 puta niže od granice 1.6 slabi DNK laboratorijskih pacova i smanjuje broj njihovih spermatozoida. Otkriveno je kako doza četiri puta manja, od tog nivoa, povećava verovatnost nastanka zloćudnih tumora, dok izloženost nešto ispod polovine limita menja način spavanja korisnika.

Niko od tužilaca ne tvrdi da je zapravo pretrpeo bilo kakvu bolest ili zdravstvene probleme. Umesto toga, tuže Apple i Samsung – dva od tri najveća svetska proizvođača pametnih telefona – zbog zavaravanja u cilju navođenja kupaca na kupovinu potencijalno opasnih uređaja.

Brojne studije o podizanju uzbune sprovedene su u devedesetim i početkom 2000-ih, ali snažnije antene i različiti odašiljački standardi modernih uređaja sugerišu da bi stvarni efekti mogli biti drastičniji.

Na nadolazećem predstavljanju 5G ćelijske infrastrukture takođe su se oglasila zvona alarma. Tornjevi s 5G ćelija koriste kraće radio talase od onih trenutne generacije, što znači da gradovi u Americi ubrzavaju svoje izvođenje, a za obezbeđivanje pokrivenosti moraće da ih postave više. Ovi kraći talasi, međutim, putuju na znatno višoj frekvenciji, što znači da su korisnici izloženi višestrukim zračenjem.

FCC tvrdi da je 5G bezbedan, ali odobrava procenu Uprave za hranu i lekove kako bi potvrdili da “težina naučnih dokaza nije povezala mobilne telefone sa bilo kojim zdravstvenim problemima”.

Dr Martin Pol, profesor emeritus biohemije na Univerzitetu Vašington, rekao je za RT kako 5G predstavlja “veliku pretnju” za javno zdravlje. Ukazujući na reproduktivna oštećenja, srčane efekte i oksidativni stres, koji mogu ubrzati “svaku hroničnu bolest od koje patimo”, Pol je kritikovao američku vladu zbog usvajanja zakona za ubrzanje uvođenja 5G tehnologije, dok odbijaju da finasiraju istraživanje posledica po ljudsko zdravlje.

Budući da 5G obećava novo poglavlje u raspravama koje traju tri decenije, tužbe poput one pokrenute protiv Apple-a i Samsunga verovatno će postati sve češće.

(logicno.com)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …