Home / TEMA DANA / UDARNA VEST:TURCI NAJAVILI RAT SA GRČKOM?!

UDARNA VEST:TURCI NAJAVILI RAT SA GRČKOM?!

Turski ministar spoljnih poslova kazao da je njihova pozicija jasna, te da bi to bio povod za rat.

Grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatraće se povodom za rat, rekao je u subotu turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Oni (Grci) ne smju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja – rekao je Čavušoglu, aludirajući na more koje deli dve mediteranske zemlje.

– To bi bio povod za rat, casus belli – rekao je Čavušoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale. Te dve susedne zemlje, članice NATO-a, spore se poslednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se veruje da je bogato naftom i plinom.

Tursko upozorenje usledilo je nakon što je grčki premijer Kirjakos Misotakis prošle nedelje objavio da će se grčke teritorijalne vode na zapadnoj strani koja je okrenuta prema Italiji proširiti sa šest na 12 milja. Misotakis je takođe rekao da bi Grčka mogla proširiti svoje teritorijalne vode i na drugim područjima.

– Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru … ali naša pozicija u vezi sa Egejskim morem potpuno je jasna – rekao je Čavušoglu.

(Srbijadanas.com)

Check Also

PRELEVIĆ: VUČIĆ JE U PAKLU KRIMINALA- BRISELSKIM SPORAZUMOM JE ZAPEČATIO SUDBINU KOSOVA! (VIDEO)

Gost emisije Kota 17 u produkciji HelmKasta je bio Božo Prelević. Prelević je na samom …