Home / TEMA DANA / UDARNO! BANJALUKA SE POVLAČI IZ SPORAZUMA O VOJSCI, PRAVI KONCENTRACIONU VLADU SA OPOZICIJOM! INCKO POKRENUO LAVINU!

UDARNO! BANJALUKA SE POVLAČI IZ SPORAZUMA O VOJSCI, PRAVI KONCENTRACIONU VLADU SA OPOZICIJOM! INCKO POKRENUO LAVINU!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će, ako Tužilaštvo BiH odluči da privodi ljude, predložiti da Narodna skupština Republike Srpske odbaci delovanje Suda i Tužilaštva BiH na prostoru Republike Srpske, a MUP zaduži da fizički sprečava njihovu aktivnost.

Dodik je pozvao sve Srbe u Agenciji za istrage i zaštitu BiH da ne postupaju po nalozima Tužilaštva u vezi sa nametnutim zakonom od strane odlazećeg visokog predstavnika o kažnjavanju „negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca“, te istakao da tome moraju da se suprotstave.

– Zahtevam od direktora SIPA da ne postupa po tim nalozima i da ne postupa nijedan Srbin. Verujem da će i Hrvati prihvatiti da ne postupaju po takvim stvarima, jer će se tako nešto i njima desiti ubrzo – rekao je Dodik.

Dodik je uveren da nijedan srpski tužilac i sudija neće postupati po Inckovoj odluci, te da će se založiti da zaštiti svakog građanina Republike Srpske.

Dodik smatra da će sveopšti otpor u Republici Srpskoj nametanju dopuna Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“ pokazati svu njegovu besmislenost, a najviše besmisao funkcionisanja BiH.

– Ovo će pokazati sav neuspeh BiH i same intervencije koju je nametnuo Incko – rekao je Dodik.

On je podsetio da su Srbi ranije rekli da je u Srebrenici bio težak zločin i da je stradalo mnogo Bošnjaka, ali da se isto tako ne može prihvatiti kvalifikacija koju žele da nametnu.

– Ne možemo da prihvatimo da postoje Srbi koji su gotovo u identičnom broju stradali i da oni budu zanemareni od pravosuđa – rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što su predstavnici političkih partija iz Republike Srpske došli do jedinstvenog stava o ovom pitanju, te ocenio važnim to što su se predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske saglasili da nema legitimno izabranog visokog predstavnika.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da je na ovom sastanku razgovarano i o formiranju koncentracione, odnosno vlade nacionalnog jedinstva u kojoj bi bila i opozicija, a njen cilj bi bio da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika.

Naveo je da prihvata da se formira Vlada u kojoj će biti lideri partija shodno njihovoj veličini i učešću u političkom životu Republike i da se na taj način okupe.

– Razgovaraćemo o tome i u narednim danima. Spreman sam i ponudio sam na prethodnom sastanku lidera partija Srpske da podnesem ostavku na mesto člana Predsedništva, kao i da to urade i svi poslanici i članovi Saveta ministara, odnosno da se povučemo iz tih organa, što bi bila jaka poruka – rekao je Dodik.

Dodik kaže da bi cilj koncentracione Vlade bio da se Srpska vrati u ustavnu poziciju vezano za Ustav BiH, odnosno da se ponište sve nametnute odluke visokih predstavnika, kao i one neustavne.

– Takođe, cilj bi bio da se povučemo iz sporazuma o vojsci koji smo dali, kao i sporazuma o indirektnim porezima, te na tom planu formiramo svoju instituciju, da se povučemo iz sporazuma o Visokom sudskom i tužilačkom savetu, te da se pravosuđe organizuje u skladu s onim što je predviđeno ustavima Srpske i BiH – pojasnio je Dodik.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …