Home / TEMA DANA / UDARNO! „FORMIRANJE SZO ĆE BITI USTUPAK, KAKO BI VUČIĆ LAKŠE KAPITULIRAO I PRIZNAO NEZAVISNOST!“

UDARNO! „FORMIRANJE SZO ĆE BITI USTUPAK, KAKO BI VUČIĆ LAKŠE KAPITULIRAO I PRIZNAO NEZAVISNOST!“

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju pokreta Oslobođenje Ivan Ivanović ocenio je danas da postizanje dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština u sklopu šireg sporazuma Beograda i Prištine ne bi bilo nikakav uspeh, već „eventualni ustupak Srbiji da bi Vučićev režim lakše kapitulirao i priznao nezavisnost“. On je takav ishod ocenio neprihvatljivim.

„Albanci već osam godina odbijaju da sprovedu ZSO, a Aljbin Kurti to sada potpuno blokira. To je deo pregovaračkog igrokaza gde će albanska strana na kraju da tobože popusti i dozvoli formiranje ZSO, a Srbija će zauzvrat implicitno da prizna nezavisno Kosovo i dopusti članstvo u UN“, kaže Ivanović.

„To znači da će Vučić ZSO da predstavi domaćoj javnosti kao veliki dobitak i uspeh u pregovorima, u pokušaju da opravda priznanje.“

On je objasnio da ZSO, onako kako je zamišljena, nije nikakav uspeh, jer se ne radi ni o kakvoj teritorijalnoj autonomiji ili institucionalizovanom prisustvu Srbije na Kosovu i Metohiji, već je to obično udruženje građana sa vrlo malo ovlašćenja.

„A Vučić čak ni to ne uspeva da sprovede, iako je 2013. godine Briselskim sporazumom uklonio srpske institucije na Kosovu i Metohiji u zamenu za obećanje o ZSO. I tada je to predstavljano kao ogroman uspeh“, podsetio je Ivanović.

On je dodao i da samo formiranje ZSO u okviru zakona „ilegalne paradržave Kosovo“ nije u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244, te istakao da će obaveza „svake buduće patriotske vlasti u Srbiji“ biti da te sporazume i dogovore raskine.

(SRBIN.info)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …