Home / TEMA DANA / UDARNO! SPREMA SE NOVA PANDEMIJA: NI JEDNA VLADA SE NEĆE MOĆI IZBORITI SA NJOM- BRITANSKI PREMIJER: “NIJE PITANJE DA LI, VEĆ KADA”!

UDARNO! SPREMA SE NOVA PANDEMIJA: NI JEDNA VLADA SE NEĆE MOĆI IZBORITI SA NJOM- BRITANSKI PREMIJER: “NIJE PITANJE DA LI, VEĆ KADA”!

Lideri 23 zemlje i SZO podržali ideju stvaranja međunarodnog sporazuma koja bi trebalo da pomogne celom svetu kada nastane nova pandemija.

Ta ideja, u čijoj osnovi je jedinstven odgovor na pandemiju i jednak pristup vakcinama i medicinskim sredstvima, prvi put je pomenuta na prošlom Samitu G20, a izgovorio ju predsednik Saveta EU Šarl Mišel.

“Biće još pandemija i slišnih velikih hitnih zdravstvenih situacija. Ni jedna vlada niti multilateralna organizacija se s tim pojedinačno neće moći izboriti”, napisali su lideri 23 zemlje, zajedno s predstavnikom SZO

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je bio još precizniji ovoreći o mogućnosti nastanka nove pandemije: “Nije pitanje da li, već kada”.

Stoga, cilj sklapanja međunarodnog sporazuma bi trebalo da bude da se ojača odgovor na takve pandemije kroz zajednički sistem upozoravanja, proizvodnju i distribuciju vakcina, dijagnostikovanje i ličnu zaštitu.

Kako je preneo Rojters zemlje koje su potpisale tu inicijativu su: Fidži, Portugal, Rumunija, Velika Britanija, Ruanda, Kenija, Francuska, Nemačka, Grčka, Korejha, Čile, Kosta Rika, Albanija, Južna Afrika, Trinidad i Tobago, Holandija, Tunis, Senegal, Španija, Norveška, Srbijaa, Indonezija Ukrajina i SZO.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …