Home / TEMA DANA / UVOD U HAOS NEVIĐENIH RAZMERA? Španska ministarka odbrane zapretila Kataloniji vojnom silom ako pokuša da se otcepi!

UVOD U HAOS NEVIĐENIH RAZMERA? Španska ministarka odbrane zapretila Kataloniji vojnom silom ako pokuša da se otcepi!

spanija- policija- neredi- protesti
Ministarka odbrane Španije – Marija Dolores de Kospedal – izjavila je da su oružane snage zemlje dužne da zaštite njenu teritorijalnu celovitost.

Te njene reči naišle su na podršku španskih generala i u političkom vrhu u Madridu. Međutim, u Kataloniji su ih pravilno procenili – kao direktnu pretnju primenom vojne sile protiv ove provincije koja želi da se preko referenduma odvoji od Španije i da postane nezavisna država.

De Kospedal je za vreme proslave 40-godišnjice njenog ministarstva rekla da obaveza armija i Civilne garde nije samo zaštita demokratskih vrednosti i Ustava Španije, nego i njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

„Uvek kada su Španiji bile potrebne njene Oružane snage – one su se odmah stavljale na raspolaganje“.

U isto vreme je u parlament Katalonije stigao predlog zakona o referendumu o nezavisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slučajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih reči je već objavio: „Spremni smo da izvršimo sve što od nas traži Ustav zemlje i što nam naloži vlada Španije“.

Španskim generalima je zabranjeno da se javno izjašnjavaju povodom političkih tema. Zabrana se odnosi i na „katalonsko pitanje“.

Predsednik vlade Katalonije, Karles Pudždemon, povodom ministarkinih reči je već izjavio:

„Vlada Španije – koja sada maše vojnim uniformama – pravi veliku grešku ako misli da će nas time zaplašiti“.

Pudždemon je saopštio da će se „referendum nezavisnosti“ – uprkos svim pretnjama i potezima zvaničnog Madrida – održati 1. oktobra.

Madrid će pokušati da zaustavi Kataloniju preko Ustavnog suda Španije koji će – kako se najavljuje – referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo održavanje.

Pudždemonove reči su najava da se Barselona neće zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred pretnjom slanja španske armije da spreči otcepljenje Katalonije.

 

Check Also

ŠOK U VAŠINGTONU: MAKEDONIJA REKLA „NE“ AMERIKANCIMA

Nakon trećeg dana debate u makedonskom parlamentu sve su manji izgledi da bi vlast i …