Home / TEMA DANA / UVOD U HAOS NEVIĐENIH RAZMERA? Španska ministarka odbrane zapretila Kataloniji vojnom silom ako pokuša da se otcepi!

UVOD U HAOS NEVIĐENIH RAZMERA? Španska ministarka odbrane zapretila Kataloniji vojnom silom ako pokuša da se otcepi!

spanija- policija- neredi- protesti
Ministarka odbrane Španije – Marija Dolores de Kospedal – izjavila je da su oružane snage zemlje dužne da zaštite njenu teritorijalnu celovitost.

Te njene reči naišle su na podršku španskih generala i u političkom vrhu u Madridu. Međutim, u Kataloniji su ih pravilno procenili – kao direktnu pretnju primenom vojne sile protiv ove provincije koja želi da se preko referenduma odvoji od Španije i da postane nezavisna država.

De Kospedal je za vreme proslave 40-godišnjice njenog ministarstva rekla da obaveza armija i Civilne garde nije samo zaštita demokratskih vrednosti i Ustava Španije, nego i njene teritorijalne celovitosti i suvereniteta. Pritom je naglasila:

„Uvek kada su Španiji bile potrebne njene Oružane snage – one su se odmah stavljale na raspolaganje“.

U isto vreme je u parlament Katalonije stigao predlog zakona o referendumu o nezavisnosti. Vremenska podudarnost, naravno, nije slučajna.

Generalitet u Madridu povodom ministarkinih reči je već objavio: „Spremni smo da izvršimo sve što od nas traži Ustav zemlje i što nam naloži vlada Španije“.

Španskim generalima je zabranjeno da se javno izjašnjavaju povodom političkih tema. Zabrana se odnosi i na „katalonsko pitanje“.

Predsednik vlade Katalonije, Karles Pudždemon, povodom ministarkinih reči je već izjavio:

„Vlada Španije – koja sada maše vojnim uniformama – pravi veliku grešku ako misli da će nas time zaplašiti“.

Pudždemon je saopštio da će se „referendum nezavisnosti“ – uprkos svim pretnjama i potezima zvaničnog Madrida – održati 1. oktobra.

Madrid će pokušati da zaustavi Kataloniju preko Ustavnog suda Španije koji će – kako se najavljuje – referendum proglasiti neustavnim i zabraniti njegovo održavanje.

Pudždemonove reči su najava da se Barselona neće zaustaviti ni pred tim odlukama ni pred pretnjom slanja španske armije da spreči otcepljenje Katalonije.

 

Check Also

SITUACIJA JE ALARMANTNA! RADNICI MASOVNO DAJU OTKAZE! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

Svetske ekonomije su u velikim problemima. Razlog je to što su radnici počeli da masovno …