Home / TEMA DANA / UZNEMIRUJUĆI IZVEŠTAJ CIA: Ukoliko Srbija i Republika Srpska budu napadnuti RUSIJA ULAZI U RAT

UZNEMIRUJUĆI IZVEŠTAJ CIA: Ukoliko Srbija i Republika Srpska budu napadnuti RUSIJA ULAZI U RAT

U poverljivoj analizi dostavljenoj diplomatama kaže se da bi Rusija u slučaju rata na Balkanu sasvim sigurno stala na stranu Srbije i RS. Ruske rakete i avioni bi u roku od nekoliko sati sprečili svaki veći napad na Srbe, navode obaveštajci

Predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin bez oklevanja bi ušao u rat ukoliko bi Srbi u Srbiji i Republici Srpskoj bili frontalno napadnuti. Ruska vojska je po nalogu predsednika Putina već razradila detaljne planove za odbranu srpskog naroda na Balkanu, a nema nikakve sumnje da bi Putin, u slučaju potrebe, intervenisao i na Kosovu.

Ove tvrdnje stoje u poverljivoj analizi koju su po nalogu Stejt departmenta izradili operativci CIA, a ona je protekle nedelje dostavljena i američkim diplomatama u Beogradu.

Kako saznajemo, analitičari CIA procenjuju da ni slučajno ne treba provocirati Putina na Balkanu.

„Putin Srbiju i Republiku Srpsku doživljava kao poslednje iskrene saveznike u ovom delu Evrope, kao svoju zonu interesa i uticaja koju je spreman da brani svim raspoloživim sredstvima. Pouzdani izvori iz Kremlja svedoče da Putin neće oklevati da upotrebi vojnu silu ako Srbi budu u opasnosti“, navodi se, između ostalog.

U tom dokumentu se precizira da je Putin u stanju da Srbima pomogne u najkraćem mogućem roku.

„Ruske rakete i avioni bi za samo nekoliko sati sprečili svaki veći, frontalni napad na Srbe u regionu. Nema nikakve sumnje da bi, na zahtev Beograda, Rusija intervenisala i na Kosovu, naravno u korist Srba. Moskva ne priznaje Kosovo kao državu i nju ni na koji način ne obavezuju odnosi sa Prištinom“, piše u ovoj obaveštajnoj analizi na osnovu koje će se, između ostalog, određivati budući potezi Amerike i zapadnih saveznika u našem regionu.

Sasvim je zanimljivo da analitičari CIA današnju situaciju u srbiji i na Balkanu upoređuju sa onom od pre rata na Kosovu 1999. godine.

„Beograd tada nije imao nijednog ozbiljnog saveznika u svetu, a to danas nije slučaj. U ovim okolnostima nemoguće je ulaziti u bilo kakav veći oružani sukob sa Srbijom a da to sa sobom ne povuče i sukob sa Rusijom. Ne treba, takođe, zanemariti ni značajne interese Kine u Srbiji, ali i ekonomske interese Nemačke i drugih velikih evropskih zemalja koji su prisutniji više nego ikada ranije“, kaže se u dokumentu i preporučuje američkim zvaničnicima da se dodatno angažuju na iznalaženju ‘trajnog mirovnog aranžmana sa Srbima i Srbijom’.

„Vojno rešenje pitanja Kosova, kao i nasilno nametanje rešenja Srbima u BiH, odnosno Republici Srpskoj su opcije koje bi sa sobom nosile velike rizike po interese i SAD i EU. Zato je potrebno naći kompromisno rešenje kojim bi i Srbi bili delimično zadovoljni, a što bi dovelo do trajne stabilnosti regiona. Samo u tim uslovima Srbija bi možda mogla da se dodatno približi NATO paktu i dugoročno distancira od Rusije“, navode autori analize.

I dok zvanično niko od zvaničnika juče nije hteo da komentariše naša saznanja, bezbednosni stručnjak Dževad Galijašević smatra da je CIA oduvek strahovala od ovoga, a da je sada uverena u takav scenario.

– Nakon govora predsednika Putina, u Vašingtonu, Londonu i Berlinu raste zabrinutost i strah zbog jasne pozicije Rusije i njene sposobnosti i odlučnosti da deluje na zaštiti vlastitih nacionalnih interesa, ali i odbrani saveznika. Ovo više nije Jeljcinova Rusija, niti komunistički SSSR na kraju epohe. Posebno su poruke iz Moskve zabrinule VIA i NSA jer znaju da takvo opredeljenje Moskve više nije prazna pretnje ili mahanje praznom puškom nego poslednja opomena bahatim NATO liderima i zbunjenoj polarizovanoj Evropi – podvlači Galijašević.

(Informer)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …