Home / TEMA DANA / Vajgl: Makedonija je na prekretnici!

Vajgl: Makedonija je na prekretnici!

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl ocenio je danas da sukobi makedonske policije sa naoružanim grupama u Tetovu predstavlaju prekretnicu i da bi njihova eskalacija ugrozila, ne samo stabilnost te države, nego i celog regiona.

vajgl

„Današnjim krvavim sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je po svemu sudeći presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavlja za pristupanje EU“, upozorio je Vajgl u saopštenju za medije.

Slovenački poslanik, koji je i član parlamentarne grupe za posredovanje između vlasti i opozicije u makedonskoj krizi, je upozorio da je na političkim liderima da spreče eskalaciju nasilja na ulicama, kako od strane demonstranata, tako i od policije.

On je pozvao sve makedonske državne institucije, uključujući parlament koga je opozicija napustila nakon što su lideri najveće opozicione partije optuženi za pokušaj državnog udara, da se uključe u sprečavanje fizičkog i verbalnog nasilja i terorizma.

„Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU i međunarodne zajednice, a destabilizacija države bi lako mogla da ima teške posledice za regionalnu stabilnost jugoustočne Evrope“, poručio je Vajgl.

(Tanjug)

Check Also

Britanija poslala brodove u Odesu..– Moskva: Ulazimo u nuklearnu fazu!

Rusija ceni želju Britanije, da pošalje ratne brodove u Odesu. „Pojava ratnih brodova NATO-a u …