Home / TEMA DANA / VOJSKA SRBIJE IZLAZI NA ULICE- SLEDI ZABRANA NAPUŠTANJA STANOVA I KUĆA!?

VOJSKA SRBIJE IZLAZI NA ULICE- SLEDI ZABRANA NAPUŠTANJA STANOVA I KUĆA!?

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja na celoj teritoriji Srbije koje je proglasio predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, doneta je odluka i izdato je naređenje o angažovanju pripadnika Vojske Srbije na pružanju podrške civilnim vlastima u sprečavanju širenja virusne infekcije KOVID-19.

Svako iz svojih nadležnosti, ovo naređenje izdali su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani na obezbeđenju i kontroli javnih objekata na teritoriji Republike Srbije, zatim obezbeđenju bolnica gde se vrši kontrola potencijalno zaraženih virusom korona i lečenje obolelih, kao i na graničnim prelazima u cilju pružanja pomoći nadležnim državnim organima na kontroli prelaska granice.

Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani i na onim lokacijama gde se proceni da ima povećanog kretanja ljudi tokom odvijanja redovnih aktivnosti na tim mestima, kao što su autobuske i železničke stanice, aerodromi, pošte i slični objekti.

Prilikom izvršenja svih zadataka Vojska Srbije preduzima sve mere zaštite od virusne infekcije KOVID-19 u skladu sa preporukama nadležnih službi.

Vojska Srbije spremna je za izvršenje svih zadataka koje dobije u cilju zaštite države i građana u uslovima uvedenog vanrednog stanja u Republici Srbiji.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković izjavio je večeras da će vojska i policija da čuvaju najvažnije javne objekte i zdravstvene objekete namenjene najugroženijim pacijentima, a vojska će biti i na graničnim prelazima.

– Jedan od ključnih zadataka pred policijom jeste kontrola i nadzor sprovođenja mera koje treba da spreče širenje virusa, a to su mere karantina i samoizolacije – rekao je Selaković za RTS.

On je dodao da će način funkcionisanja države u vanrednom stanju biti podrobno definisani uredbom koju će doneti vlada Srbije.

– Na osnovu te uredbe neka prava ograničavaju se građanima u odnosu na redovno stanje. Ta prava koja se ograničavaju, ograničavaju se posebnim naredbama koje donosi ministarstvo unutrašnjih poslova, odnosno ministarstvo zdravlja – precizirao je Selaković.

Tada se, kako je rekao, primenjuju posebne odredbe Krivičnog zakonika koji postoje za ovakve situacije.

Podsetio je da je vlada uputila preporuku ili apel najstarijim stanovnicima da ostanu u svojim kućama.

– Naredna dva-tri dana ćemo budno pratit primenu apela i ako se ona ne bude poštovala, moraće da se donese posebna naredba kojom će biti definisana zabrana napuštanja stanova, kuća i okućnica – rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, cela bitka se vodi za živote najstarijih i njih treba najviše da zaštitimo.

– Posebne mere se odnose na lica koja su u samoizolaciji. Kršenje samoizolacije nad kojim će nadzor sprovoditi policija i organi lokalnih samouprava će takođe biti sankiconisano krivičnom odgovornošću – rekao je Selaković.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO! „RIO TINTO SU KOLONIZATORI I NEMAN KOJA RUŠI DRŽAVE- ALI IZA PROTESTA STOJE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE!“

Komentarišući tenzije izazvane subotnjim blokadama širom zemlje, reditelj Emir Kusturica ističe da se Rio Tinto …