Home / TEMA DANA / VUČIĆ U PROBLEMIMA: ISTIČE ROK DOGOVORA SA ZAPADOM, KAO TADIĆU 2012?!

VUČIĆ U PROBLEMIMA: ISTIČE ROK DOGOVORA SA ZAPADOM, KAO TADIĆU 2012?!

Da li Srbiju čeka veći pritisak EU? Ako je suditi samo prema dešavanjima i reakcijama u poslednjih sedam dana, čini se da bi odgovor na ovo pitanje sa sigurnošću mogao da bude pozitivan.

Zbog napada visokih funkcionera SNS na istraživački portal KRIK i CRTU, u jednom danu reagovalo je čak OSAM ambasada zemalja EU. I do sada je Vučić vređao i napadao koga je stigao, pa ga nikad nisu ovako opominjali i uvek su hvalili „demokratiju“ u Srbiji.

Zbog iste stvari je na već dosta oštar i kritičan izveštaj o napretku Srbije na putu ka EU pridodat još jedan amandman. Sve to, uključujući i sada značajno strožije uslove u budućim pregovorima, ukazuje na to da EU zaoštrava retoriku. Čini se da je dati rok počeo da curi te da je „medeni mesec“ aktuelne vlasti sa EU prošao.

Amandmani na izveštaj Evropskog parlamenta o stanju u Srbiji, koje podneo poslanik EP Vladimir Bilčik, pokazuju da našu zemlju na putu ka Evropskoj uniji koče tri velike afere – “Jovanjica”, “Krušik” i “Telekom”. Na taj način je, uprkos naporima vlasti da negira njihovo postojanje, poslata poruka nadležnima da Evropa (posle toliko godina) sada odjednom neće da ćuti na kriminal u vrhu države, kršenje ljudskih prava, gušenje slobode medija i otvoreno protežiranje ljudi koji su umešani u protivzakonite radnje.

Zbog hajke na medije i civilni sektor, osim kritike osam ambasada država EU i poslanici u Evropskom parlamentu su podneli nove amandmane na izveštaj o napretku Srbije, o kojima će se ovog puta glasati na plenarnoj sednici.

Da se situacija zaoštrava, i da je EU rešila da se ozbiljnije bavi Srbijom, jasno je iz nove metodologije pristupnog procesa, kojom je EU poručila da je period tolerancije završen. Ubuduće, stagnacija u reformama i demokratiaciji društva biće sankcionisan.

Ono što bi najviše moglo da zbrine aktuelnu vlast je i da bi Srbija mogla da ostane bez novca iz predpristupnih fondova, koje je svaki režim nemilice trošio. A reč je o oko 200 miliona evra godišnje.

(Nova, Srbin.info)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …