Home / TEMA DANA / ZA ŠTA SE TO AMERI SPREMAJU?! Pentagon prebacuje 76 helikoptera „Blek houk“, „Apač“ i „Činuk“ u Letoniju!

ZA ŠTA SE TO AMERI SPREMAJU?! Pentagon prebacuje 76 helikoptera „Blek houk“, „Apač“ i „Činuk“ u Letoniju!

blek- houk- helikopteri

Pentagon namerava da u novembru počne sa prebacivanjem u Letoniju 76 helikoptera „Blek houk“, „Apač“ i „Činuk“, pokazuju dokumenti američke mornarice

U dokumentima se navodi da će američka vojna tehnika biti morskim putem isporučena iz Teksasa u Rigu.

„Komanda pomorskog prevoza traži informacije o cenama i dostupnosti teretnih brodova… pod američkom ili stranom zastavom za prevoz oko 18,4 hiljade kvadratnih metara vojnog tereta (vozila, generalni teret i helikopteri)“, navodi se u zahtevu koji je objavila američka mornarica.

Na spisku tehnike koju mornarica namerava da prebaci u Letoniju nalazi se 76 helikoptera, među kojima su razne modifikacije višenamenskog helikoptera „Sikorski blek houk“, opremljenog usavršenim motorima sa digitalnim upravljačkim sistemom i 12 vozila modifikovanih za medicinske potrebe. Osim toga, na spisku je 24 helikoptera „Apač“, kao i 12 teških vojno-transportnih helikoptera „Boeing Činuk“.

U dokumentu se navodi da su helikopteri u službi desete brigade američkog vazduhoplovstva. Na Fejsbuk stranici ove grupe 11. oktobra su objavljene fotografije pripreme za prebacivanje u Evropu.

Check Also

DRECUN: EU JE PREVARILA BEOGRAD- SRBIJA ODMAH DA PONIŠTI “BRISELSKI SPORAZUM”

Nakon što je iz Prištine objavljeno da imaju pismo tadašnje visoke predstvanice EU Federike Mogerini …