Home / TEMA DANA / ZAPAD NA KOLENIMA: USRED TRGOVINSKOG RATA SA AMERIKOM, KINA POKREĆE JOŠ JEDAN TEŽAK UDAR!

ZAPAD NA KOLENIMA: USRED TRGOVINSKOG RATA SA AMERIKOM, KINA POKREĆE JOŠ JEDAN TEŽAK UDAR!

Usred trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, Kina pokreće ideološku borbu protiv Zapada, piše Le Figaro.

Prema objavi, “najautoritarniji“ vođa Kine, otkad je umro Mao, Si Đinping, očekuje da će Kina u bliskoj budućnosti obezbediti svetsko liderstvo, okončavši time vek i po zapadne dominacije, za šta priprema i ideološke temelje.

Ovo je prilično diskutabilna tvrdnja, s obzirom da se, bez obzira na kineski uticaj u svetu, još uvek ne primećuju ni tragovi „izvoza kineskih vrednosti kao univerzalnih“, ali da vidimo šta kaže francuski list.

„Plenum Komunističke partije Kine, koji se završio u četvrtak, pokazao je solidarnost svojih članova i podršku vođi Narodne Republike Kine, Si Đinpingu, “najautoritarnijem“ vođi zemlje još od vremena Mao Ce Tunga”, piše Le Figaro.

Državna novinska agencija Xinhua je nazvala poslednje imenovanje 370 članova Centralnog komiteta Komunističke partije, nakon 20 meseci rada, „istorijskim” događajem.

List podseća da je tako dug prekid plenuma podstakao na glasine o unutrašnjem raskolu, u vreme kada druga najveća svetska ekonomija “trpi krizu”, a protestanti u Hong Kongu dovode u pitanje vlast Pekinga.

Čak su razgovarali o mogućem imenovanju naslednika za smirivanje “umerenog” bloka, šokirani ustavnim amandmanima koji su Si Đinpingu omogućili mogućnost doživotne vladavine. Međutim, kao što novine napominju, konačna deklaracija članova plenuma razbila je sve sumnje.

“Nema interne borbe. Sastanak još jednom objedinjuje moć Si Đinpinga, okupljajući stranku i vladu pod njegovim rukovodstvom, za razliku od reformi Denga Sjaopinga“, rekao je „nezavisni“ analitičar Čen Dojin.

Prema pisanju francuskog lista, “crveni princ” nastavlja da uspostavlja kontrolu nad ideologijom sa ciljem “da izgradi autoritarnu tvrđavu sposobnu da izazove Zapad” i okonča tri decenije kineske politike “neodlučne otvorenosti”.

“Pompezan” ton konačne deklaracije plenuma trebalo bi da “pokrene mašineriju ideološke borbe protiv Zapada” na vrhuncu sukoba sa Sjedinjenim Državama, ubeđen je autor članka.

Prema kineskoj agenciji Xinhua, konačni dokument po prvi put opisuje prednosti kineskog sistema upravljanja.

“Sin saputnika Maoa želi da uđe u istoriju ostvarenjem nacionalističkog preporoda Kineskog Carstva tako što će okončati vek i po ponižavanja od strane zapadnih hegemona, započinjući bitku za nametanje svojih vrednosti”, piše Le Figaro.

Kako naglašava Čen, na plenarnom zasedanju se “odbacuje sve zapadno“.

“Glavna poruka je da Komunistička partija vlada svime, od društva do ekonomije i kulture. Cilj je da se do 2049. godine stvori režim koji može da bude konkurentan zapadnom demokratskom sistemu“, objašnjava stručnjak Dojin.

Prema drugom pekinškom stručnjaku „koji je želeo da ostane anoniman“, iako unutar partije nema otvorenog sukoba, postoje razlike u vezi sa novim kursom.

„Uprkos očajničkom otporu demonstranata tokom pet meseci u borbi za očuvanje autonomije bivše britanske kolonije, Peking namerava da „poboljša” postupak za imenovanje čelnika upravnog okruga, kao i pravosudni sistem Hong Konga zbog nacionalne bezbednosti”, podseća Le Figaro.

Kineske vlasti takođe nameravaju da preuzmu kontrolu nad obrazovnim sistemom sa ciljem stvaranja „nacionalne samosvesti“, prvenstveno među tinejdžerima, koji obično predvode povorke demonstranata, zaključuje Le Figaro, koji je tamu Hong Konga odabrao za završnu misao, ne objašnjavajući kako će Kina „ugroziti svet svojim vrednostima“, s obzirom da završna deklaracija, koja daje naglasak na nove mere za jačanje patriotske svesti među mladima, ne ističe nikakve aktivnosti izvan granica Kine.

(logicno.com)

Check Also

Rastući nemiri u Iranu, imaće posledice po ceo svet! – “Spreman teheranski majdan!”

Početkom maja u Iranu su izbili građanski nemiri sa novom snagom. Situacija u zemlji je, …