Home / TEMA DANA / ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE BIA: DžIHADISTI BRIJU BRADE I SA LAŽNIM PASOŠIMA KREĆU PUT SRBIJE

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENjE BIA: DžIHADISTI BRIJU BRADE I SA LAŽNIM PASOŠIMA KREĆU PUT SRBIJE

Srpski bezbednjaci pomno prate događaje u Siriji nakon sloma Islamske države i kretanje džihadista poreklom iz Raške.

– Očekujemo da će se u Srbiju vratiti tridesetak ekstremista i isto toliko žena i dece. Na Kosovo će se vratiti oko 300, a u Bosnu bar 700 – kaže srpski bezbednjak koji poslednjih godina pokriva sandžačke vehabije i prati njihove kontakte i odlaske na sirijsko ratište.

Njihov povratak može doneti nevolje i opasnost.

– Većina njih je ispranog mozga i okrvavljenih ruku, neki su u Siriji postali komandanti velikih jedinica, a neki pravi monstrumi. Sve za koje znamo da su ratovali čim kroče u Srbiju čeka hapšenje i suđenje. Oni koji ne završe u zatvoru biće pod svakodnevnim nadzorom jer su ti ljudi, čak i neke od njihovih žena-ratnika, spremni na sve – dodaje izvor iz službi bezbednosti.

On naglašava da preživeli džihadisti u Siriji beže preko granice u Tursku ili se predaju Amerikancima, što im je mnogo bolje, jer ako padnu u ruke sirijske vojske ili Kurda obično ih čeka metak. U Tursku su navodno uspeli da se prebace jedan od komandanata ID Abid Podbićanin (Ebu Safija) i njegova desna ruka Rejhan Plojović koji je nakon što mu je bomba ubila suprugu i četvoro dece teško povređen. Njih dvojica su u Srbiji u odsustvu osuđeni na po 11 godina zatvora, ali presuda još nije pravosnažna.

Verovatno im je cilj da se, makar i ilegalno, dokopaju Maoče ili Novog Pazara gde bi mogli da obnove rad Furkana – mesdžida (mesta za klanjanje) u kome su regrutovani skoro svi džihad-ratnici u Siriji. Zvanično, Furkan nikad nije zatvoren, a pošto je prva postava pobegla u Siriju, a druga u zatvoru u Beogradu (Sead Plojović, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin…) ovom opasnom organizacijom sada rukovode neki “novi klinci” predozirani verom i opsednuti vehabizmom i džihadom. Zbog straha od policije sada se okupljaju i klanjaju u privatnim kućama.

Za Podbićanina se više puta čulo da je poginuo. Čak je i vehabijski sajt Glas umeta dva puta oplakivao njegovu smrt, međutim, kasnije se pojavljivao, a poslednji put je viđen 2015. na jednom video-snimku kad je zapretio mnogima u Sandžaku i BiH…

– Očekujemo da će se Podbićanin, pod drugim imenom, najpre vratiti na Kosovo, gde je uporište džihadista mnogo jače nego u Sandžaku, a Kfor i Euleks nisu u stanju da ih kompletno prate. U Sandžak će probati da uđe ilegalno alternativnim putevima. U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu imaju mnogo istomišljenika koji će mu pomoći u skrivanju i delovanju – kaže bezbednjak.

Nišanili Beograd i Novi Pazar

– Deset šehidskih akcija i Sandžak je oslobođen, a još 15 i Beograd je pokoren, a onda i Rim… Deset metaka za slobodu Sandžaka, devet za izdajnike, a jedan za okupatore… U životu je jedna smrt, pa neka bude šehidska akcija… Sklopiš oči i stisneš dugme, otvoriš oči i vidiš sebe u dženetu…

Ovo su samo neke od objava čelnika Furkana na njihovim Fejsbuk profilima. Jedna grupa, bliska Furkanu, koja je takođe uhapšena, imala je i eksploziv, ali i planove za rušenje Novog Pazara, Kalemegdana i vodovoda u Beogradu.

On se nada da Podbićanin i družina, koliko god bili radikalni, ipak neće smeti da se “preko brda” vrate u Srbiju i bilo šta preduzimaju.

– Videćemo kojim će se intenzitetom vraćati i da li će možda otići u neke druge zemlje, Bosna im je primamljivija, neki od njih, kako smo obavešteni, briju brade i sa lažnim pasošima stižu u zemlje EU. Posebno im je interesantan Beč gde sa velikim novcem, poreklom iz Saudijske Arabije, deluju Nedžad Balkan, Adem Demirović, Mirsad Omerović i druge vehabijske glavešine rodom iz Tutina – dodaje izvor iz bezbednosnih službi.

Upućeni smatraju da će država grdno pogrešiti ako im dozvoli povratak.

– Ne treba im uopšte dozvoliti da se vrate u Srbiju. Prvu kriznu situaciju iskoristiće da, pogotovu sada kada imaju veliko ratno iskustvo, uzmu oružje i upere ga protiv države i svakoga ko ne misli kao oni. Od kako su ti ljudi u Siriji, u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu se mnogo lakše diše, jedno vreme svima su uterivali strah u kosti – kaže profesor iz Novog Pazara koji se takođe bavi fenomenom verskog ekstremizma.

Pre nego što se otisnuo u vehabijske vode Podbićanin, nakon što je završio islamski fakultet u Saudijskoj Arabiji, bio je imam u Velikoj Župi kod Prijepolja, a potom i veroučitelj u nekoliko sela ove opštine. Neki ekstremni muslimani u Sandžaku tvrde da će se sigurno izvući jer navodno radi za neke moćne službe koje su i proturale lažne vesti o njegovoj smrti. Podbićanin je u Siriju odveo ženu i decu, a tamo se oženio još jednom džihadistkinjom iz Makedonije sa kojom takođe ima decu.

Check Also

NEMAČKA POKRENULA RAT PROTIV AMERIKE KOJI NIKO NIJE OČEKIVAO..

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je otvoreno progovorila protiv američkog predsednika Donalda Trampa, ovoga puta …