Home / TEMA DANA / Zvaničnici SAD-a: Džihadisti „Islamske države“ infiltrirali se širom Evrope, prerušeni u izbeglice!

Zvaničnici SAD-a: Džihadisti „Islamske države“ infiltrirali se širom Evrope, prerušeni u izbeglice!

MIlitantne grupe Islamske države planiraju da ubace svoje ljude širom zemalja zapadne Evrope, maskirane kao izbeglice, tvrde zvaničnici Sjedinjenih Država, koji su presreli jedan od tajnih komunikacijskih kanala terorista.

islam muslimani02
Militanti se boje da koriste letelice, zbog strogih bezbednosnih provera, pa su se zato odlučili za ovu vrstu tajnog kopnenog napada, rekao je izvor iz Vašingtona časopisu Bild.

Prerušeni u izbeglice iz Sirije, operativci IS planiraju da pređu na teritoriju Turske, odakle bi, koristeći lažne pasoše, putovali u evropske države gde bi formirali terorističke ćelije preko kojih bi planirali napade.

„Imajući u vidu haotičnu situaciju na granici Sirije i Turske, skoro je nemoguće uhvatiti i prepoznati teroriste Islamske države u tom talasu nesrećnih izbeglica“, napisao je novinar Bilda.

Imajući u vidu da se na granici svakodnevno nalazi više stotina izbeglica, džihadistima je to savršena prilika da se neprimećeni „ušunjaju“ na teritoriju Turske.

Turska je idealna „prelazna ruta“ i za one koji idu u suprotnom pravcu, kako bi se pridružili Islamskoj državi u Siriji, s obzirom da im ne treba viza. Potencijalni pripadnici IS dođu u Tursku „na odmor“, a zatim se bez skoro nikakvih problema prebace u Siriju.

Prema iračkim ekspertima za bezbednost, oko 100 hiljada džihadista bori se na strani Islamske države, od čeka 15 hiljada stranaca, od kojih je dve hiljade iz zapadnoevropskih zemalja.

Već registrovan slučaj

Nakon što su se pojavile informacije da „Islamska država“ (IS) namerava da svoje borce, prikrivene kao izbeglice, šalje u zapadnu Evropu gde bi izvršili terorističke napade, bečki dnevnik „Kronen cajtung“ ukazuje da postoji već jedan slučaj.

Prema pisanju tog lista jedan borac IS, Ccečen koji živi u Austriji, pokušao je sredinom septembra da, uz pomoć izbegličkog broda, dospe na tlo Grčke.
On se, kako tvrdi list, mesecima borio u redovima IS u Siriji i bio je zbog toga na listi brojnih obaveštajnih službi.

Ccečen je pokušao zajedno sa desetinom izbeglica iz Sirije da „legalno“ dospe na tlo EU, prikriven kao lice koje traži pomoć.

„Kronen cajtung“, pozivajući se na obaveštajne krugove, prenosi da je on nameravao potom kopnenim putem da se vrati u Austriju.

Borac IS bio je u pratnji zemljaka za kojim je Interpol raspisao poternicu. Pre „karijere“ u IS to traženo lice navodno je učestvovalo u više terorističkih napada u Rusiji.

Za sada je nejasno koje su namere, odnosno naloge imali ovi džihadisti, i njihovo saslušanje je u toku.

Jasno je, kako podvlači list, da oni pripadaju grupi od devet povratnika za koje se smatra da su spremni na sve, i na koje se već nedeljama upozorava.

Inače bečko tužilaštvo produžilo je istražni pritvor za šest osoba osumnjičenih da su nameravali da iz Austrije otputuju na ratiše u Sirju.

Tužilaštvo vodi istragu protiv tih osoba, koje su uhapšene pre napuštanja zemlje, zbog kriminalnog udruživanja.

(Vladimir Filipović, Blic)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …