Home / TEMA DANA / ZVORNIK- BURE BARUTA: Evo zbog čega je ovaj grad potencijalna bomba na Balkanu..

ZVORNIK- BURE BARUTA: Evo zbog čega je ovaj grad potencijalna bomba na Balkanu..

Nakon ubistva policajca Dragana Đurića, na kojeg je u Zvorniku pucao vehabija Nerdin Ibrić (24), još jednom je potvrđeno da je taj grad u Republici Srpskoj bure baruta, grad burne prošlosti, ali i neizvesne budućnosti oko kojeg su se kroz istoriju otimali brojni narodi.

policija- uvidjaj

Zvornik je jedan od najstarijih gradova na prostoru Bosne i Hercegovine odnosno Republike Srpske. Bio je i ostao raskrsnica puteva. Opština ima oko 65.000 stanovnika od kojih oko 15.000 živi u samom gradu, dok je 40.000 stanovnika raspoređeno na 58 seoskih naselja. U Zvorniku je 1992. godine živelo 48.000 Bošnjaka, a danas ih, prema popisu iz 2013. godine, na teritoriji te opštine živi oko 21.000.

Po retkim materijalnim ostacima iz ranijih epoha, može se pouzdanije tvrditi da je prostor na kome se danas nalazi Zvornik još od davnih vremena bio naseljen.

Zvornik se u istoriji prvi put pominje 1410. godine, pod imenom Zvonik. Po jednoj varijanti varoš je dobila ime po nekom usamljenom zvoniku nekakve porušene crkve, koja je po pretpostavkama bila podignuta krajem 7. i početkom 8. veka, a po drugoj verziji grad je dobio ime po zvoniku franjevačkog samostana, podignutog početkom 15. veka, dok je po trećoj verziji teren na kojem je podignut u obliku zvona.

Ipak postoji još jedna verzija da je ime dobio po brojnim izvorima hladne vode (izvornik).

Oko Zvornika kao važne strateške tačke – raskrsnice puteva otimali su se srpski despoti, Turci, Austrougari. U skorijoj istoriji, tokom rata u bivšoj SFRJ u Zvorniku se dogodio i zločin nad muslimanima, kada je ubijeno više hiljada ljudi.

Broj prijavljenih i nestalih lica sa područja opštine Zvornik od 1992. do 1995. godine je 1.998, od kojih je oko 1.400 identifikovanih, dok se još oko 600 osoba vodi kao nestalo.

Bivši šef policijske stanice u Zvorniku Marinko Vasilić izjavio je ranije na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da su 1992. u tom gradu počinjeni teški zločini nad Bošnjacima, ali je za to okrivio paravojne snage kojima lokalne vlasti nisu mogle da se suprotstave.

On je naveo da je posle “oslobađanja” Zvornika, početkom aprila 1992, “komandu” preuzeo Željko Ražnatović-Arkan sa svojom “gardom”, a zatim i druge paravojske poput “Žutih osa”.

Prema rečima Branka Grujića, koji je bio predsednik kriznog štaba srpske opštine Zvornik, Arkan je insistirao da zauzme Zvornik vojnom silom.

500

– Arkan se pojavio na vratima kriznog štaba. Čim je ušao u prostoriju u kojoj je bio krizni štab, pitao je: Ko je ovde predsednik? Rekao sam: Ja sam. On mi je odgovorio: Nisi više! Od tog momenta Arkan je uzeo sve u svoje ruke i komandovao je svim i svačim – rekao je Branko Grujić, nekadašnji šef kriznog štaba u Zvorniku.

Od tog trenutka, po tvrdnji Grujića, počeli su progoni Bošnjaka i zločini u Zvorniku. Gradske vlasti bile su nemoćne pred divljanjem paravojnih formacija kakvi su bili “Arkanovci” i “Žute ose”. Oni su, po tvrdnji Grujića, terorisali i srpsko stanovništvo, te je tako narod izmučen stravičnim zločinima.

Danas, Zvornik sa tako burnom istorijom predstavlja mini-bombu na Balkanu. Smešten tačno u centru – odakle je odlična veza sa Sarajevom, Novim Sadom i Beogradom, Zvornik je mesto zavidnog geostrateškog položaja.

U blizini Zvornika je i Bratunac, mesto u kom je u ratu iznenada ubijeno mnogo Srba, a taj stravičan zločin je iznedrio i odmazdu – zločin počinjen u Srebrenici.

Na koji način se može poboljšati život u Zvorniku i kako se mogu smiriti strasti, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs /B. B.)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …