Home / U FOKUSU / AMERIČKI EKSPERTI: FED više nema izlaza, dolar mora pasti, rublja će skočiti..!

AMERIČKI EKSPERTI: FED više nema izlaza, dolar mora pasti, rublja će skočiti..!

Vrednost dolara je preterana i mora da padne. Jasan znak početka pada ove valute moći će da se uoči u trenutku kada Federalne rezerve počnu da podižu kamatne stope.

novac- vreme- amerika- sad- bankrot- dolar

Svi očekuju porast kamatnih stopa s vremena na vreme, u periodu od 3-6 meseci, ali to se ne dešava.

Finansijski analitičar Piter Šif je poznat po tome što je predvideo i upozorio na finansijsku krizu 2008. godine. On nije oduševljen američkom ekonomijom i više mu se dopadaju zlato, strane akcije i strane valute.

On o situaciji u SAD navodi sledeće:

Toliko izvikani oporavak SAD nakon kraha 2008. godine nije bio realan. Ekonomija i prihodi se od tada uopšte nisu oporavili.

Pošto je tako, prihodi američke berze se ne zasnivaju na stanju američke ekonomije, već na ishodu monetarne politike koju vode Federalne rezerve.

Kada je došlo do krize, umesto da izvrše korektivnu recesiju, Federalne rezerve su ukinule kamatne stope i počele masovno da štampaju novac putem takozvanog „kvantitativnog olakšavanja“ (QE).

Kao rezultat, nastao je ogroman mehur na berzi. Dakle, berza SAD je posledica ulaganja novih triliona dolara u iste akcije. Ljudi su ponovo ulagali u tržište jer im je izgledalo kao da jedino to raste.

Međutim, mnogi nisu shvatili da je berza SAD opstala zahvaljujući intervenciji Federalnih rezervi. Zato su brojni investitori krajem 2014. godine, kada su Federalne rezerve najavile kraj 3. kvantitativnog olakšavanja, očekivali podizanje kamatnih stopa.

To bi zaista imalo smisla. Ako je tržište u redu, nema potrebe za žestokim intervencijama Federalnih rezervi. Zaista, Federalne rezerve su dale znak da će podići kamatne stope.

Upravo ovo očekivanje je doprinelo padu nafte i tržišta valuta u odnosu na dolar i moguće je da je to glavni razlog zbog kojeg je pala cena nafta.

Dok su se odigravali programi kvantitativnog olakšavanja, dolar nije padao usled razmena u stranim valutama jer su centralne banke želele to da spreče, vodeći svoju monetarnu politiku. Kinezi već plaćaju cenu zbog toga što je takav postupak i njima napravio mehur na berzi.

Međutim, Šif veruje da bi podizanje kamatne stope i ukidanje besplatnih kredita uništilo tržište SAD i da Federalne rezerve to znaju. Stoga on očekuje da će Federalne rezerve nastaviti sa politikom nulte kamatne stope i da će pokrenuti novo, četvrto kvantitativno olakšavanje.

Ukoliko se to dogodi, ili ako ostatak investitora poveruje da će se to dogoditi, dolar će neizbežno pasti u odnosu na robu i strane valute. Dakle, dolar će pasti, a rublja će porasti, što je odlična vest za Rusiju, iako mnogi misle da nije.

Tačno je da se sa nižom valutom može prodati više robe, ali moramo se podsetiti da cilj trgovine nije prodaja što veće količine robe već zarada što većih količina strane valute. Ukoliko možete da zaradite istu količinu strane valute za prodavanje manje količine robe, onda je to odlična stvar.

To znači da možete da uvozite istu količinu strane robe, dok jedan deo izvoza možete preusmeriti na domaću potrošnju.

Dakle, jaka i vredna valuta pomaže da se ostvari cilj ekonomije – visok standard života koji obezbeđuje sve materijalne potrebe.

Velike su šanse da će Rusi za 6-12 meseci konačno moći da uživaju u tome.

(Vaseljenska, Fondsk)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …