Home / U FOKUSU / Američki potpredsednik: Era strateškog strpljenja je završena, sad je sve moguće. I Srbija u dometu!

Američki potpredsednik: Era strateškog strpljenja je završena, sad je sve moguće. I Srbija u dometu!

Napetosti u odnosima Vašingtona i Pjongjanga povećavaju mere bezbednosti u celom regionu.

majk- pens

Američki potpredsednik Pens: Era strateškog strpljenja je završena, sve opcije su na stolu.

Vek pošto su se Sjedinjene Države uključile u Prvi svetski rat, a Severna Koreja obeležila 105. godišnjicu rođenja „večnog vođe“ Kim Il Sunga, dede aktuelnog lidera Kim Džong Una, ratne trube čuju se na Korejskom poluostrvu.

Napetosti rastu na relaciji Vašington – Pjongjang, dok je ceo region u stanju povišene vojne pripravnosti.

Severnokorejski mediji su poslednjih dana upozoravali SAD na „supermoćni preventivni udar“ ukoliko Amerikanci pokušaju da osujete njihov nuklearni program vojnom silom.

Upozorenje je usledilo kao odgovor na poruku američkog državnog sekretara Reksa Tilersona da SAD razmatraju načine pritiska na Pjongjang, i komentara američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Mekmatsera da su „sve opcije na stolu“ da se Severna Koreja odvrati od razvoja nuklearnog oružja.

Zvanični list vladajuće Radničke partije Severne Koreje „Radong Sinmun“ zapretio je SAD da će zbrisati „ne samo snage američkih imperijalista… već i američko kopno i pretvoriti ih u pepeo“.

Dok ministar odbrane SAD Džejms Matis kaže da su izjave Severne Koreje provokativne ali „šuplje“, analitičari primećuju da se to ne bi moglo reći za ono što demonstrira nova američka administracija. A posebno ne za napetost koja, uprkos zvaničnim tvrdnjama, vlada u celom regionu.

O tome ne govore samo uzajamne pretnje Pjongjanga i Vašingtona, već i povišena pripravnost u najbližim zemljama. Japan je posle aprilskog lansiranja rakete Pjongjanga, koja je završila nadomak ove zemlje, prvi put izvela vežbu evakuacije.

Južna Koreja je saopštila da je povećala nivo opreza. Sa obe strane granice prisutna je velika koncentracija vojnih snaga.

Dok SAD potvrđuju privrženost odbrani svojih saveznika, uključujući Južnu Koreju i Japan, u regionu, Kina, doskora jedini saveznik Severne Koreje, sada sve nezadovoljnija zbog učestalih raketnih proba svog suseda, u delikatnoj je situaciji.

Dok želi da osujeti akcije Pjongjanga, Peking istovremeno ne gleda sa simpatijama na najave stacioniranja američkog raketnog štita u neposrednoj blizini svojih granica.

I dok zvaničnici SAD saopštavaju da je nivo aktivnosti kineskih bombardera „viši nego inače“, kinesko ministarstvo odbrane to odbacuje, tvrdeći da su kineske snage koje se nalaze na granici sa Severnom Korejom ostale u stanju normalne borbene pripravnosti.

Pojedini mediji su, pozivajući se na lokalno stanovništvo, objavili i da se ruska vojna oprema prebacuje ka granicama Severne Koreje. Kremlj, ne želeći da to komentariše, kratko je saopšteno da raspoređivanje ruskih snaga unutar granica Rusije nije pitanje za javnost.

Analitičari podsećaju da su Kimove pretnje uvek bile izgovarane imajući u vidu da američke administracije nisu bile raspoložene da se uvlače u sukob na poluostrvu posle korejskog rata iz pedesetih godina prošlog veka.

Amerika pod Trampovom administracijom je, međutim, za razliku od prethodnika, već približila američki nuklearni nosač „Karl Vonson“ severnokorejskim vodama. Zamenik ambasadora Severne Koreje u UN Kim In Rojung to vidi kao „ozbiljnu fazu scenarija invazije“.

Severna Koreja je izvela dva nuklearna testa i lansirala 24 rakete, oglušujući se o šest rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima se zabranjuju ove aktivnosti. Ove godine Pjongjang je intenzivirao testove.

I Srbija u dometu!

Stručnjaci procenjuju da je severnokorejski raketni arsenal u poslednjoj deceniji znatno napredovao.

Veruje se da Pjongjang raspolaže projektilima srednjeg dometa koji mogu da gađaju ciljeve u Pacifiku. Severna Koreja je, smatraju eksperti, sada usmerene na izgradnju projektila koji mogu da dopru do američkog kopna.

Dva tipa balističkih raketa poznatih kao KN-08 i KN-14 su zapažena na severnokorejskim vojnim paradama poslednjih pet godina.

Za KN-08 se veruje da ima domet od oko 11.500 kilometara, a KN-14 deset hiljada kilometara, što je „radijus“ koji dopire i do Srbije. Nijedan od ovih projektila nije testiran, ali skorašnji snimci ukazuju na prve pripremne aktivnosti za to.

Zasad, ipak, Severna Koreja nije, kako se procenjuje, sposobna za izvođenje napada interkontinentalnim balističkim raketama.

(Novosti)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …