Home / U FOKUSU / Američki stručnjak otkrio šta Vučića čeka u Vašingtonu, šta će morati da obeća a šta Srbija da ispuni..

Američki stručnjak otkrio šta Vučića čeka u Vašingtonu, šta će morati da obeća a šta Srbija da ispuni..

Profesor na američkom Univerzitetu Džons Hopkins, Danijel Server, smatra da će glavni cilj predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom razgovora u Vašingtonu biti da uspostavi bolje, direktne odnose sa novom administracijom. Verujem da će Vučić tražiti i podršku ambicijama Srbije za članstvo u EU, kaže Server.
daniel-server
Server je u izjavi za Tanjug rekao da Vučić u Vašingtonu može da traži poseban tretman za Srbiju, ali ukazuje da je Srbija već imala takav tretman kada je postala zemlja kandidat za članstvo.

“Budući specijalan tretman više će zavisiti od Evroljana, nego od SAD, ali SAD su voljne da podrže razumne predloge za ubrzanje članstva u EU, ne samo za Srbiju već i za druge zemlje”, dodaje Server.

Na kraju, međutim, svi u Vašingtonu, Briselu i na Balkanu, izuzev Srbije, razumeju da će Beograd morati, u ovoj ili onoj formi, da prihvati nezavisnost Kosova pre ulaska u EU, tvrdi Server.

“Što duže bude čekala da to uradi, to Srbija manje može očekivati poseban tretman”, smatra Server.

Prema njegovom mišljenju, Srbija može da očekuje punu podršku SAD kada je reč o zaštiti srpske manjine na Kosovu.

Međutim, istovremeno, dodao je, SAD neće odustati od podrške nezavisnosti Kosova.

“Amerikanci žele da Priština uloži maksimum napora, kako bi vojska Kosova bila formirana bez aktivnog protivljenja iz Beograda ili kosovskih Srba, ali će Vašington na kraju podržati transformaciju kosovskih oružanih snaga, kako bi se one kvalifikovale za članstvo u NATO”, ocenjuje Server.

Dodaje i da, ukoliko Ramuš Haradinaj postane kosovski premijer, Amerika očekuje da Srbija to prihvati.

On očekuje da će se se briselski dijalog nastaviti na predsedničkom nivou i ukazuje da ne zna kada će vrata EU biti ponovo otvorena za nove članice, ali smatra da je najbolje biti pripremljen kada taj trenutak dođe.

O srpsko-ruskim odnosima

Za mnoge na Zapadu su srpsko-ruski odnosi sporni, ali Srever ocenjuje da “Trampova administracija svakako razume one koji žele da imaju dobre odnose sa Rusijom, jer tome teži i on sam”.

“Ali, to neće biti lako još dugo vremena, jer Rusija nastavlja da se meša u američke i evropske izbore”, rekaoje Server za Tanjug.

Naveo je da za to postoje i drugi razlozi, poput “aneksije Krima, podrške onima koji su upali u makedonski parlament, propagande preko medija kao što su Sputnjik i Raša tudej i podrške neuspelom puču u Crnoj Gori”.

On takođe smatra da Evropska unija u svoje članstvo ne bi primila onog ko na svojoj teritoriji pruža gostoprimstvo objektu poput ruskog humanitarnog centra u Nišu.

“Pretpostavljam da su moja razmišljanja nacionalističkija od mnogih u Srbiji: ne bih želeo takav ruski objetakt na svojoj teritoriji, a takođe sumnjam da bi EU primila za novog člana nekog ko ima takav objekat, osim ukoliko se ponašanje Moskve dramatično ne promeni. A nema znakova da će se to desiti”, kaže Server.

Navodeći da ne zna ništa o spekulacijama da će SAD otvoriti centar sa EU u Užicu, poput ruskog u Nišu, on kaže da bi bila greška prihvatiti zdravo za gotovo rusku tvrdnju da je centar u Nišu samo humanitarne prirode.

“To je logistički centar koji očigledno ima dvojnu namenu, kao i susedni Bondstil”, kaže Server.

Američki analitičar veruje i da će predsednik Srbije ponuditi sagovornicima u Vašingtonu “maksimalnu saradnju u okviru borbe protiv islamskih ekstremista”.

Servern ocenjuje i da će Vučić tokom posete SAD tražiti nova američka ulganja, ali skreće pažnju da “američka vlada ima malo veze da stranim ulaganjima njenih kompanija”.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …