Home / U FOKUSU / AMERIKA SE SPREMA ZA NUKLEARNI RAT: SAD intenzivno testiraju ATOMSKO ORUŽJE, LOVCI spremni za UDAR! (VIDEO)

AMERIKA SE SPREMA ZA NUKLEARNI RAT: SAD intenzivno testiraju ATOMSKO ORUŽJE, LOVCI spremni za UDAR! (VIDEO)

pilot-avion

Dok je svetska pažnja bila na prvoj borbenoj upotrebi konvencionalne „majke svih bombi“, američka administracija Nacionalne nuklearne bezbednosti objavila je da izvršila uspešan test modernizovane gravitarajuće nuklearne bombe u Nevadi.

U toku su intenzivna testiranja lansiranja nuklearnog oružja sa aviona F-16, što ranije nije bio slučaj!

„NNSA i vazduhoplovne snaga SAD završile su prvi kvalifikacioni let sa B61-12 gravitirajućom nuklearnom bombom 14. marta u Tonopa test rejndžu u Nevadi“, saopštila je agencija.

Test je trebalo da pokaže „nenuklearne funkcije“ i sposobnost aviona F-16 da uspešno lansira bombu, saopštio je NNSA.

„Uspešan test je dao potrebne kritične podatke za kvalifikaciji i proveru da li osnovni dizajn ispunjava vojne potrebe“, rekao je brigadni general Majkl Luton iz NNSA.

B61-12 je modernizovana verzija B61 gravitacijske bombe, baze nuklearnog arsenala vazduhoplovstva i jedan deo tzv. nuklearne trijade, koju čine i interkontinentalne balističke rakete raspoređene po tlu, kao i okeanske podmornice.

Predsednik Donald Tramp je usvojio ambiciozan i skup plan za modernizaciju nuklearnog trojstva SAD, započet pod njegovim prethodnikom. B61-12 ima za cilj da konsoliduje i zameni sve B61 varijante koje su trenutno u upotrebi.

Tri uspešna leta sa B61-12 su obavljena u 2015. godini. Martovski test je prvi u nizu kojim bi trebalo da se obavi u naredne tri godine a početak proizvodnje predviđen je za 2020. godinu.

Pogledajte video:


(Kurir.rs/RT)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …