Home / U FOKUSU / Amerikanci otkrili: Postoji teroristička grupa koje se više plašimo od „Islamske države“!

Amerikanci otkrili: Postoji teroristička grupa koje se više plašimo od „Islamske države“!

Muhsin al-Fahdi, bliski suradnik Osame bin Ladena, vodi grupu Korasan koja tvrdi da ne treba trošiti snage na osvajanje Bliskog istoka.

Dok je celi svet fokusiran na džihadiste iz Islamske države (IS), američki obaveštajni izvori ističu da postoji i niz drugih skupina koje predstavljaju čak i veću opasnost zapadnom svetu.

Naime, na haotičnom prostoru Sirije pojavio se izuzetno velik broj radikalnih islamističkih skupina od kojih neke mogu predstavljati ozbiljan problem svim zemljama Zapada. Naime, IS je, kako se za sada čini, najeksponiranija od tih skupina, ali njen cilj je ovladavanje što većim prostorom Iraka i Sirije kako bi se nakon toga širila prema Libanu i Jordanu.

Zapadnjaci

Jasno, ključni su problem i dalje Zapadnjaci u redovima IS-a koji će se u nekom trenutku vratiti kući i onda bi mogli predstavljati problem ostanu li zadojeni ideologijom radikalnog džihadizma. No, ugledni Njujork Tajms, iz američkih obaveštajnih izvora, navodi da bitno veću opasnost Zapadu za sada predstavlja skupina koja se naziva Korasan, što označava značajan deo teritorija Srednjeg istoka, uključujući delove Irana i Afganistana te Turkmenistana (prema Vikipediji reč znači “zemlja gde sunce izlazi”).

Reč je o relativno slabo poznatoj organizaciji koja se uključila u borbe u Siriji, ali, kako ističu obaveštajni izvori, glavni joj cilj nije rušenje vlade Bašara al-Asada već pre svega regrutiranje evropskih boraca koji bi se kasnije vratili na Zapad i onde organizovali napade na osetljive ciljeve.

Korasan je u Siriji blizak Al-Nusri, organizaciji od koje se pre nešto više od godinu dana izdvojio IS i koja sada vodi borbe protiv IS-a i snaga odanih Asadu.

Khurasan_Ancient_Boundaries_-_Kurasan_e_Buzurg_or_Greater_KhurasanBlizak Al Kaidi

Korasan je takođe izrastao u proteklih godinu dana te ima snažne veze s Al Kaidom i zalaže se za sprovođenje njene ideologije. Skupinu navodno vodi Muhsin al-Fahdi koji je, kako ističe Stejt Department, bio jedan od bliskih suradnika Osame bin Ladena. Njihova je veza, navodno, bila toliko snažna da je al-Fahdi spadao u retki krug ljudi koji su znali detalje o napadima na SAD 11. septembar 2001. godine. Korasan je, kako ističu obaveštajni izvori, izuzetno tajnovita organizacija koju od IS-a razlikuje činjenica da je njihov cilj ne trošiti previše energije u borbi na prostoru Levanta, već svoje članove obučiti u pripremama bombi i napada te ih vratiti/poslati na Zapad da provedu ideju Bin Ladena o velikim udarima. IS, naime, uopće ne troši vreme na takvu obuku već mu je mnogo važnije svoje članove osposobiti za izravnu borbu na terenu.

Korasan tako i dalje funkcioniše u njemu povoljnoj seni, s članovima koji dolaze i iz Pakistana, Afganistana i arapskih grupa koje su i dalje povezane s Al Kaidom, ali osim tajanstvenog al-Fahdija obaveštajni izvori nemaju ili ne žele objaviti imena ostalih operativaca.

Dolazi iz Kuvajta

A al-Fahdi – kojemu je 33 godine i dolazi iz Kuvajta – jedna je od ključnih osoba za kojim već gotovo deceniju neuspešno tragaju obaveštajne službe na terenu. Posebno je interesantno da je on sada navodno došao iz Irana, iako je poznato da vlasti u Teheranu nisu previše sklone savezništvu s Al Kaidom(nju naime vode sunitski muslimani, dok je Islamska republika većinski šijitska). Iran se, jasno, brani kako su bili u kućnom pritvoru, ali sad je očito da su ih pustili da rade što žele u Siriji i šire. Za njime je SAD raspisao poternici i nagradu od sedam miliona dolara. Ako dakle znate nešto njemu …

(Jutarnji list)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …