Home / U FOKUSU / CIA: BIH na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke „Islamske države“

CIA: BIH na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke „Islamske države“

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke oranizacije Islamska država (IS) u odnosu na ukupan broj stanovnika, prenose „Nezavisne novine“ alarmantne podatke iz najnovijeg izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

cia
U izveštaju je precizirano da se u ovom trenutku na strani IS-a, organizaciji koja je zauzela deo Iraka i Sirije, bori 350 bosansko-hercegovačkih državljana koji su otišli u džihad, odnosno 92 na milion stanovnika.

Takva masovnost u odnosu na ukupan broj stanovnika BiH, navodi banjalučki dnevnik, u ovom segmentu državu svrstava na neslavno četvrto mesto u svetu, odmah iza Jordana (315 boraca IS-a na milion stanovnika), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107).

I dok se Islamskoj državi priključuje sve više dobrovoljaca i iz BiH čini se da bezbednosni i politički aparat u zemlji, navodi banjalučki dnevnik, problemu pristupa „prilično obezglavljeno“, da li zbog kompleksne političke situacije, izborne godine, ili nekog drugog faktora.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu Sakib Softić upozorava da sama činjenica što su 350 dobrovoljaca iz BiH, mahom muslimani, „Bošnjake može staviti u poziciju da budu tretirani kao bezbednosna pretnju na Balkanu“.

„I sama država BiH može biti tretirana kao bezbednosna pretnja, zbog čega države u okruženju i Evropskoj uniji mogu da počnu da razmišljaju o preduzimanju mera. Dakle, ukoliko BiH ne preduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovodi se u složenu situaciju“, upozorava Softić i naglašava da učestvovanje na stranim ratištima mora biti kažnjivo.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da problem postoji godinama, ali da nema spremnosti da se o tome i govori.

„Čak i kada je napravljen zakon on se ne sprovodi, a onda kada su preduzimane velike, pompezne akcije, više su poslužile kao upozorenje tim ljudima da se sklone“, ističe Majkić i, takodje, upozorava da odlazak džihadista iz BiH u IS može da postane veliki regionalni problem.

Inače, na neslavnoj listi odmah iza BiH su Kosovo (83 džihadista IS-a na milion stanovnika), Albanija (46), Palestina (28) i tek onda velike evropske države poput Danske, Francuske, Velike Britanije, Holandije…

Kada je reč o ukupnom broju pripadnika IS-a iz pojedinih zemalja, Saudijska Arabija i Tunis su neprikosnoveni, sa po oko 3.000 dobrovoljaca na strani ekstremista, iz Maroka ih se priključilo oko 1.500, a iz Jordana oko 900.

Od evropskih država prednjače Francuska, sa oko 930 džihadista, Velika Britanija (procene se kreću od 600 pa do, čak, 2.000) i Nemačka sa više od 400, što je podiglo nivo zabrinutosti u ove tri ključne članice Evropske unije.

(Tanjug)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …