Home / U FOKUSU / CIA: BIH na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke „Islamske države“

CIA: BIH na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke „Islamske države“

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mestu u svetu po broju članova ekstremističke oranizacije Islamska država (IS) u odnosu na ukupan broj stanovnika, prenose „Nezavisne novine“ alarmantne podatke iz najnovijeg izveštaju američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

cia
U izveštaju je precizirano da se u ovom trenutku na strani IS-a, organizaciji koja je zauzela deo Iraka i Sirije, bori 350 bosansko-hercegovačkih državljana koji su otišli u džihad, odnosno 92 na milion stanovnika.

Takva masovnost u odnosu na ukupan broj stanovnika BiH, navodi banjalučki dnevnik, u ovom segmentu državu svrstava na neslavno četvrto mesto u svetu, odmah iza Jordana (315 boraca IS-a na milion stanovnika), Tunisa (280) i Saudijske Arabije (107).

I dok se Islamskoj državi priključuje sve više dobrovoljaca i iz BiH čini se da bezbednosni i politički aparat u zemlji, navodi banjalučki dnevnik, problemu pristupa „prilično obezglavljeno“, da li zbog kompleksne političke situacije, izborne godine, ili nekog drugog faktora.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku i sigurnosne studije u Sarajevu Sakib Softić upozorava da sama činjenica što su 350 dobrovoljaca iz BiH, mahom muslimani, „Bošnjake može staviti u poziciju da budu tretirani kao bezbednosna pretnju na Balkanu“.

„I sama država BiH može biti tretirana kao bezbednosna pretnja, zbog čega države u okruženju i Evropskoj uniji mogu da počnu da razmišljaju o preduzimanju mera. Dakle, ukoliko BiH ne preduzme radikalne korake ka uklanjanju tog zla, dovodi se u složenu situaciju“, upozorava Softić i naglašava da učestvovanje na stranim ratištima mora biti kažnjivo.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da problem postoji godinama, ali da nema spremnosti da se o tome i govori.

„Čak i kada je napravljen zakon on se ne sprovodi, a onda kada su preduzimane velike, pompezne akcije, više su poslužile kao upozorenje tim ljudima da se sklone“, ističe Majkić i, takodje, upozorava da odlazak džihadista iz BiH u IS može da postane veliki regionalni problem.

Inače, na neslavnoj listi odmah iza BiH su Kosovo (83 džihadista IS-a na milion stanovnika), Albanija (46), Palestina (28) i tek onda velike evropske države poput Danske, Francuske, Velike Britanije, Holandije…

Kada je reč o ukupnom broju pripadnika IS-a iz pojedinih zemalja, Saudijska Arabija i Tunis su neprikosnoveni, sa po oko 3.000 dobrovoljaca na strani ekstremista, iz Maroka ih se priključilo oko 1.500, a iz Jordana oko 900.

Od evropskih država prednjače Francuska, sa oko 930 džihadista, Velika Britanija (procene se kreću od 600 pa do, čak, 2.000) i Nemačka sa više od 400, što je podiglo nivo zabrinutosti u ove tri ključne članice Evropske unije.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …