Home / U FOKUSU / Cvijanović: Strane službe pripremaju građanski rat u Srbiji! Sve je spremno ako ne pristanemo na njihove uslove i ultimatume..

Cvijanović: Strane službe pripremaju građanski rat u Srbiji! Sve je spremno ako ne pristanemo na njihove uslove i ultimatume..

Najnovija sramnija ucena SAD i EU, koje od Srbije traže da se do kraja nedelje odrekne milionski vredne imovine „Telekoma“ na Kosmetu, samo je manji deo ultimatuma Zapada koji se stavlja pred našu zemlju. Jasno je da se Srbiji ne nudi više nikakav izlaz i da briselski i vašingtonski moćnici hoće da nas gurnu u nove krvave sukobe.
desnicari ukrajina fasisti nacisti
Ovo tvrdi Željko Cvijanović, glavni urednik „Novog standarda“, čovek koji u poslednje dve godine sa zapanjujućom preciznošću predviđa geopolitička dešavanja koja se prelamaju preko Srbije.

U intervjuu za Informer, Cvijanović tvrdi da zapadni moćnici žele da od Vučića naprave novog Viktora Janukoviča, predsednika Ukrajine koji je zbačen i koji je trenutno u egzilu u Rusiji.

Otkud baš sad ucena oko imovine „Telekoma“ na Kosmetu?

– Ništa što se danas u vezi sa Srbijom događa u Zagrebu, Sarajevu i Prištini ne dešava se bez naređenja iz Vašingtona i manje ili veće saglasnosti Brisela. Ne zaboravite da su neki ozbiljni američki političari i stratezi još devedesetih, kao finale raspada Jugoslavije, videli građanski rat u Srbiji.

Da li se iza te ucene zapravo krije pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji?

zeljko-cvijanovic

Željko Cvijanović

– To nije direktan pritisak, ali ideja jeste da se Srbija natera na dodatne ponižavajuće ustupke na Kosovu i na okretanje leđa Srpskoj. Ako to uradi, Rusija će ostati bez oslonca na ovom delu Balkana i biće prinuđena da smanji nivo saradnje sa Srbijom. A onda će se javiti legije medijskih sledbenika Jelene Milić koji će reći: Zar vam nismo rekli da nam Rusija nikad nije pomogla? To je smisao igre, i posle toga će moći da rade šta im volja…

Postoji li veza i sa referendumom u Srpskoj i izborima u Srebrenici?

– Zapadne sile su očajne zbog rezultata referenduma i izbora. Njihova politika u Bosni je poražena. Dodik je dobio apsolutnu podršku da brani Srpsku ne ugrožavajući druge, a Izetbegovićevu politiku izazivanja sukoba Bošnjaci su kaznili. Sad je imperativ da odbrane Srebrenicu, gde je očigledno i deo Bošnjaka glasao za srpskog kandidata… Ako novi gradonačelnik uspe da pokaže da u tom gradu Srbi i Bošnjaci mogu zajedno, biće to najveća pretnja konceptu održavanja konflikta dva naroda, iza čega stoji Zapad i delovi marionetskih bošnjačkih elita.

Ukoliko SAD i EU uvedu sankcije Dodiku, hoće li nas pritiskati da uradimo isto?

– Hoće. Ideja je da se od RS napravi za Vučića tamni vilajet. Da se pokaje šta god uradi. Ako ne okrene leđa Dodiku, pretiće mu spolja i u regionu; ako ih okrene, imaće sukob među Srbima – i u regionu, i u zemlji, i u stranci.

Dokle ćemo još moći da balansiramo između Istoka i Zapada?

– Mnogo je razloga zašto je balans sve manje moguć iako od njega ne treba odustajati. Manevrisanje ne može da sakrije jednu stvar: od Vučića hoće da naprave Janukoviča. Ako se odupre, podići će mu petu kolonu i sve punktove prozapadnog otpora koje i u državi i u društvu nisu prestali da postavljaju ni za njegove vlasti. Ako pristane na ultimatume, iscepaće nas iznutra toliko da za dugo vremena ne budemo u stanju da pružimo bilo kakav otpor, osim sebi samima.

Šta onda Vučić sada može da uradi?

– Mislim da je poslednji trenutak da okrene lice onom svetu koji ceni, a leđa onom svetu koga se plaši i napolju i u zemlji. Ako to učini, parafraziraću Čerčila, možda neće naciji spasiti mir, ali će joj spasiti obraz. Ako ne, izgubićemo najpre obraz, a potom i mir.

Školski primer hibridnog rata

– Savremeni teoretičari bi ovo nazvali školskim primerom hibridnog rata. Cilj je da se Srbija toliko slomi da za dugi niz godina ne bude u stanju da bude faktor na Balkanu i da za isto toliko vreme u njoj ne ostane niko ko bi mogao da postavi pitanja njene slobode i razvoja. Ne zaboravite, Srbija i Srpska poslednje su zemlje na centralnom Balkanu gde ta pitanja još nekako mogu da se postave.

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …