Home / U FOKUSU / Dolazi novo srednjevekovlje- odnos prema masama biće bespoštedan, a istočnoj Evropi je namenjena žalosna sudbina pustoši…

Dolazi novo srednjevekovlje- odnos prema masama biće bespoštedan, a istočnoj Evropi je namenjena žalosna sudbina pustoši…

srbija- selo

Piše: Irina ALKSNIS, za RIA Novosti
Poslednjih godina je postalo jasno da je Rusija kardinalno izmenila principe svojih odnosa sa susedima, pa i u celini sa drugim državama.

„Bratske odnose“ zamenio je princip „obostrane koristi“.

Pre 15-17 godina je Kremlj konačno shvatio da su „bratski odnosi“, koji su u suštini bili trampa ruskih bogatstava i preferencijala za lojalnost, definitivno prestali da funkcionišu. Uvođenje novih pravila igre počelo je sredinom prošle decenije. Prvo sa državama koje su prema Rusiji vodile naročito neprijateljsku politiku – baltičkim državicama i Gruzijom.

Sada, posle deset godina, rezultati postepenog delovanja Moskve, u kojem nije bilo žurbe, već se vide i golim okom.

Letonski ministar saobraćaja apelovao je na Rusiju da više koristi luke njegove zemlje jer se moćni tranzit, koji je išao preko te baltičke zemlje, pretvorio u potočić koji narednih godina može i sasvim da presuši.

XX vek dao je bezmalo svim zemljama šansu da idu ukorak sa progresom. A još je postojala jedinstvena zemlja koja je bila spremna da aktivno pomaže svima koji su bili sa njom. Gradila je fabrike, naučne centre i konstruktorske biroe i tamo gde ih dotad nikada nije bilo. Delima je sa drugima sve što je znala i umela.

Međutim, taj koridor mogućnosti se nepovratno zatvorio. Progres i tehnologije su otišli tako daleko da su postali privilegija samo malog broja izabranih. Ko zaostane – ostaje bez ikakvih šansi za sustizanje.

Rusija – upravo ona je ona začuđujuća zemlja koje se u XX veku nazivala SSSR – naučila je bolnu lekciju da dobra dela ne ostaju nekažnjena. Lekcija je bila naučena.

Svet budućnosti – sasvim dogledne budućnosti – biće veoma mračan. Novac za razvijenu socijalnu sferu više neće imati čak ni najbogatije i najrazvijenije zemlje. Dolazi novo srednjevekovlje sa kolosalnim socijalnim raslojavanjem u kojem će pristup bogatstvima imati samo izabrani. Odnos prema masama biće – bespoštedan.

Osobenost tog novog srednjevekovlja biće i to što se u položaju „mase“, odnosno sirotinje, neće naći samo pojedini socijalni slojevi, nego i cele zemlje i regioni.

Kako god se rasplela aktuelna konfrontacija Rusije i Zapada (a istorija pokazuje da ćemo se ponovo nekako dogovoriti) – Istočnoj Evropi je namenjena žalosna sudbina pustoši jer će to biti „mrtva zemlja“ između centara razvijene civilizacije.

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …