Home / U FOKUSU / Dolazi novo srednjevekovlje- odnos prema masama biće bespoštedan, a istočnoj Evropi je namenjena žalosna sudbina pustoši…

Dolazi novo srednjevekovlje- odnos prema masama biće bespoštedan, a istočnoj Evropi je namenjena žalosna sudbina pustoši…

srbija- selo

Piše: Irina ALKSNIS, za RIA Novosti
Poslednjih godina je postalo jasno da je Rusija kardinalno izmenila principe svojih odnosa sa susedima, pa i u celini sa drugim državama.

„Bratske odnose“ zamenio je princip „obostrane koristi“.

Pre 15-17 godina je Kremlj konačno shvatio da su „bratski odnosi“, koji su u suštini bili trampa ruskih bogatstava i preferencijala za lojalnost, definitivno prestali da funkcionišu. Uvođenje novih pravila igre počelo je sredinom prošle decenije. Prvo sa državama koje su prema Rusiji vodile naročito neprijateljsku politiku – baltičkim državicama i Gruzijom.

Sada, posle deset godina, rezultati postepenog delovanja Moskve, u kojem nije bilo žurbe, već se vide i golim okom.

Letonski ministar saobraćaja apelovao je na Rusiju da više koristi luke njegove zemlje jer se moćni tranzit, koji je išao preko te baltičke zemlje, pretvorio u potočić koji narednih godina može i sasvim da presuši.

XX vek dao je bezmalo svim zemljama šansu da idu ukorak sa progresom. A još je postojala jedinstvena zemlja koja je bila spremna da aktivno pomaže svima koji su bili sa njom. Gradila je fabrike, naučne centre i konstruktorske biroe i tamo gde ih dotad nikada nije bilo. Delima je sa drugima sve što je znala i umela.

Međutim, taj koridor mogućnosti se nepovratno zatvorio. Progres i tehnologije su otišli tako daleko da su postali privilegija samo malog broja izabranih. Ko zaostane – ostaje bez ikakvih šansi za sustizanje.

Rusija – upravo ona je ona začuđujuća zemlja koje se u XX veku nazivala SSSR – naučila je bolnu lekciju da dobra dela ne ostaju nekažnjena. Lekcija je bila naučena.

Svet budućnosti – sasvim dogledne budućnosti – biće veoma mračan. Novac za razvijenu socijalnu sferu više neće imati čak ni najbogatije i najrazvijenije zemlje. Dolazi novo srednjevekovlje sa kolosalnim socijalnim raslojavanjem u kojem će pristup bogatstvima imati samo izabrani. Odnos prema masama biće – bespoštedan.

Osobenost tog novog srednjevekovlja biće i to što se u položaju „mase“, odnosno sirotinje, neće naći samo pojedini socijalni slojevi, nego i cele zemlje i regioni.

Kako god se rasplela aktuelna konfrontacija Rusije i Zapada (a istorija pokazuje da ćemo se ponovo nekako dogovoriti) – Istočnoj Evropi je namenjena žalosna sudbina pustoši jer će to biti „mrtva zemlja“ između centara razvijene civilizacije.

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …