Home / U FOKUSU / DRŽAVNI UDAR U TURSKOJ! Tenkovi u Istanbulu, avioni nad Ankarom! (UŽIVO+VIDEO)

DRŽAVNI UDAR U TURSKOJ! Tenkovi u Istanbulu, avioni nad Ankarom! (UŽIVO+VIDEO)

turska- vojska- udar
Avioni i helikopteri nadleću Ankaru zbog pucnjave u prestonici Turske, javlja Rojters. Deo vojske pokušava da izvede državni udar, izjavio je turski premijer Binali Jildirim.

U međuvremenu, vojska se oglasila saopštenjem da je preuzela kontrolu nad zemlju, kao i da je uhapšeno državno rukovodstvo.

Turski mediji, pak navode, da je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan na bezbednom.

Svetski mediji navode da je u toku velika vojna operacija u provinciji Hataj, na jugu Turske.

U Ankari se začuna pucnjava večeras, prenose strani mediji. Zbog povećanih mera bezbednosti, turski vojni helikopteri nadleću grad. U jednom trenutku, jedan helikopter je osuo paljbu.

Prema navodima sa društvenih mreža, u Istanbulu je zatvoren most koji spaja dve strane Bosforam gde je takođe povećana kontrola bezbednosti.

Zatvoren je i aerodrom Ataturk u Istanbulu koji je turska vojska blokirala TENKOVIMA.
Sva policija pozvana je na dužnost u Ankari i gradu na Bosforu, Istanbulu.

turska-vojska

Turska vojska izdala je saopštenje u kom se tvrdi da je puč uspešno sproveden, prenosi Rojters. Vojska je preuzela kontrolu nad celom zemljom.

Turska vlada priznala je da je zemlja u krizi! Turska vojska tvrdi da je svrgnula Erdogana i preuzela kontrolu nad državom. U zvaničnoj izjavi, predstavnici Vojske rekli su da vladavina zakona mora da ostane prioritet.

Kako prenose mediji, turska državna televizija TV TRT je van etra. Stižu izveštaji o sukobima policije i vojske, a po svemu sudeći, steže se obruč oko Erdogana.

– Tenkovi su na ulicama. Snage policije koje su čuvale predsedničku palatu su razoružane – izveštava britanski novinar Dorijan Džons za Sky News. Turska državna novinska agencija prenosi da pobunjenici drže glavnog generala vojske kao taoca u vrhovnom vojnom štabu.

U zvaničnim e-mail porukama koje oružanih snaga koje su pročitane na Turskoj televiziji kaže se da je vojska uzela vlast kako bi sačuvala demokratski poredak i boorbu sa održanje ljudskih prava.

Turska valuta, lira, doživela je najteži pad u poslednja dva meseca, pošto su se investitori povukli iz straha od vojnog puča.
Turska lira je pala za 3,8 procenata na 2,9901 u odnosu na američki dolar, jer strani i domaći investitori zbog aktuelnih dešavanja u ovoj zemlji ne žele ništa da prepuste slučaju.

500

– Finansijska tržišta reaguju veoma brzo kada do njih stignu ovakve vesti, jer se sve svodi na smanjenje ma kakvog rizika – rekao je za “Bloomberg” Timoti Girški iz multinacionalne kompanije Solaris Group.

Što se tiče odnosa Turske sa drugim državama, kako tvrde, vladavina prava će i dalje ostati prioritet. Ipak, zbog sveopšte medijske blokade u ovoj zemlji, koje uključuju i apsolutno sve društvene mreže, nemoguće je sa sigurnošću tvrditi da je bilo koja od ovih informacija koja stiže do stranih medija stoprocentno tačna.

Vojska je upala u zgrade Turske državne radio-televizije TRT u glavnom gradu ove zemlje, Ankari, javlja dopisnik Rojtersa.

23:14 – UVEDEN POLICIJSKI ČAS U CELOJ TURSKOJ

Na teritoriji cele Turske uveden je policijski čas. Mediji prenose da se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sprema da napusti zemlju i da je na putu ka međunarodnom aerodromu u Istanbulu.
23:11 – VOJSKA UPALA U PROSTORIJE TURSKE POLICIJE

Vojnici su upali u prostorije turske državne televizije u Ankari, javlja Rojters.
23:3 – KERI: RANO GOVORITI O SITUACIJI U TURSKOJ

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio JE da je još rano govoriti o situaciji u Turskoj i zrazio nadu da će u zemljiopstati mir i stabilnost, prenosi AFP.
22:57 – PREMIJER TURSKE: VLADA NASTAVLjA SA RADOM

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je večeras da Vlada nastavlja sa radom.

22:21 – DRŽAVNA TELEVIZIJA PREKINULA EMITOVANjE

Državna televizija u Turskoj prekinula emitovanje, a međunarodni aerodrom u Istnabulu je privremeno zatvoren.

22:12 – REDžEP TAJIP ERDOGAN NA BEZBEDNOM

Turski mediji navode da je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan na bezbednom.
22:02 – NEOBIČNE VOJNE AKTIVNOSTI

Sputnjik piše kako su u toku neobične vojne aktivnosti, kao da je javljeno svim policijskim i vojnim licima koji su u Ankari da se jave na raport. Takođe, prema nezvaničnim informacijama, vojni helikopter otvorio je vatru u blizinu zgrade obaveštajne službe.

21:55 – JILDIRIM: DEO VOJSKE POKUŠAVA DA SPROVEDE PUČ

Deo vojske pokušava da izvede državni udar, izjavio je turski premijer Binali Jildirim. Jildirim je istakao da bezbednosne snage rade sve kako bi rešile problem.
21:55 – TURSKA VOJSKA: DRŽAVNI UDAR USPEŠNO SPROVEDEN

Turska vojska oglasila se saopštenjem da je uspešno sprovela državni udar, kao i da je rukovodstvo uhapšeno.
21:52 – TENKOVI NA ULICAMA ISTANBULA, BLOKIRANA DVA MOSTA

Strani mediji navode da su tenkovi viđeni na aerodromu Kemal Ataturk u Istanbulu, kao i da je vojska blokirala dva mosta u tom gradu.

Pogledajte video:

(Novosti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …