Home / U FOKUSU / Francuska: Treba zaustaviti dalje širenje NATO-a!

Francuska: Treba zaustaviti dalje širenje NATO-a!

Francuska se zalaže za privremeno obustavljanje širenja NATO – objavio je Fransoa Oland.

vojnici- amerika- sad

Predsednik Francuske je sa ovakvom izjavio istupio nakon susreta sa generalnim sekretarom alijanske Jensom Stoltenbergom:

„U slučaju zemalja koje bi mogle saopštiti da žele da stupe u NATO, odnosno podneti takav zahtev, Francuska smatra da im svima treba u ovom trenutku reći „ne“. I pri tom objasniti: da širenje NATO sada nije na dnevnom redu“.

Oland je istovremeno naglasio da zvanični Pariz „pridaje veliki značaj usaglašenosti između delovanja NATO i stvaranja jedinstvenog sistema odbrane Evropske unije“.

Stoltenberg je po završetku pregovora priznao da alijansa sada izvodi najveće povećavanje svojih snaga od vremena završetka hladnog rata. Pri tom je podvukao: „Francuska u tome igra ključnu ulogu, ulogu lidera“.

olandOland

Pre susreta sa Olandom, Stoltenberg je – povodom obećanja datih Ukrajini i Gruziji (još 2008. u Bukureštu) da će biti primljene u NATO  – istakao:

„Prisustvovao sam tom samitu kao premijer Norveške. NATO svoju politiku otvorenih vrata smatra uspešnom. Zato je većina članica protiv toga da se stavlja veto na pristupanje novih zemalja. Svaka država treba da samostalno odlučuje – stupati ili ne stupati u naše redove“.

(Fakti)

 

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …