Home / U FOKUSU / Grčki analitičari predviđaju: Turska se posle referenduma lako može naći na pragu građanskog rata!

Grčki analitičari predviđaju: Turska se posle referenduma lako može naći na pragu građanskog rata!

turska- nemiri- demonstracije

Rezultati današnjeg referenduma o izmeni Ustava Turske „najavljuju veliki period nestabilnosti”, komentariše vodeći grčki list, konzervativni „Katimerini”.

„Ono što se računa jeste da je predsednik Tajip Redžep Erdogan pobedio i da će moći da vlada pomoću novog, autarkičnog predsedničkog sistema”, navodi večeras atinski list na svom sajtu.

Međutim, piše dalje, “ne mogu se ignorisati mala razlika u glasovima (za i protiv izmene Ustava), prigovori opozicije i poraz koji je Erdogan pretrpeo u velikim gradovima”.
„Već samo pogled na mapu rasporeda glasova jasno pokazuje dve Turske – jednu primorsku, velikih urbanih centara i Kurda, i drugu u kojoj je sva ostala zemlja”.

Turska „za megalomaniju Sultana nema sigurnosnog ventila”, smatra grčki list.

Optimisti se nadaju da Erdoganova tek marginalna prevaga na referendumu „može uticati da on bude umeren i razuman”, ali “nedavna zbivanja bi trebalo da su uverila sve da ga svaki nepovoljan dogadjaj gura u sve autarkičniju vladavinu, a mnogo puta i u paranoju”, piše u komentaru.

„Evropski i američki zvaničnici su hteli njegovu čistu pobedu, ne zato što im je simpatičan, ili što se s njim lako sporazumevaju, nego jer strahuju od destabilizacije Turske, medjutim to će, kako sve ukazuje, biti glavni scenario narednih godina”, zaključuje komentator „Katimerinija”.

(Beta)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …