Home / U FOKUSU / Hitna akcija NATO u Makedoniji: Skovan plan za razbijanje ruskog uticaja u regionu

Hitna akcija NATO u Makedoniji: Skovan plan za razbijanje ruskog uticaja u regionu

nato

NATO, posle uvođenja Crne Gore u svoje članstvo, planira da to uradi i sa Makedonijom, a akcija bi trebalo da bude završena do proleća 2018. godine.

Radi se o “hitnoj akciji koja je u Briselu osmišljena, s ciljem razbijanja ruskog uticaja u regionu”, piše Jutarnji list.

Kao jedan od dogovora koji su uključeni u “projekat“ je i ulazak Makedonije u NATO sa prefiksom “Bivša jugoslovenska republika“, a do članstva u EU će se rešiti spor sa Grčkom oko imena.

List navodi da je stagnacija zvaničnog Skoplja ka evroatlanskim integracijama bila uslovljena grčkim odbijanjem da država sa imenom “Makedonija“, na koje Atina smatra da ima jedino pravo, postane članica NATO ili EU.

Promenom vlasti i insistiranjem Zapada, Atina i Skoplje su ublažili stavove, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg će uskoro posetiti Skoplje.

On treba da “ubrza proces” da bi Makedonija u proleće 2018. godine postala deo Alijanse.

Tim povodom je makedonski premijer nedavno razgovarao i sa grčkim kolegom Aleksisom Ciprasom, a pored čestitki rečeno je da bi BJRM ili neko drugo ime bilo prihvatljivo za Atinu, ali ne i “samo” Makedonija.

– Rusija je teško primila ulazak Crne Gore u NATO jer je izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici na Zapadnom Balkanu, a u okviru koje je Makedonija trebalo da ostane deo ruske interesne sfere. Članstvo u NATO je prioritet, a članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju podstiču Brisel i Berlin – navodi se.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …