Home / U FOKUSU / Kako je municija iz BiH završila u rukama terorista iz Pariza?

Kako je municija iz BiH završila u rukama terorista iz Pariza?

Piše: Miroslav Lazanski

Sudeći po fotografijama, čaure ispaljenih zrna kojima su pobijeni novinari francuskog satiričnog lista u Parizu potiču iz fabrike municije „Igman” u Konjicu, BiH. Navodno je načaurama oznaka IK-86, što ukazuje na godinu proizvodnje te serije municije. Još nije saopšten kalibar municije, ali je za pretpostaviti da je reč o klasičnom kalibru od7,62 mm za automatske puške tipa „AK-47 kalašnjikov”.

web-tribune.com

Fabrika „Igman” u Konjicu izgrađena je 1950. godine kao jedno od najvažnijih vojnih preduzeća tadašnje Jugoslavije.Lokacija fabrike u brdima kod Konjica izabrana je i zbog strateškog značaja BiH kao centralne jugoslovenske republike u kojoj bi oružane snage Jugoslavije trebalo da pruže odsudnu odbranu od agresije, bilo da ona dođe sa Zapada bilo s Istoka. Jugoslavija je imala dve fabrike pešadijske municije, „Igman” pored Konjica i „Prvi partizan” u Užicu.

Asortiman proizvoda bio je skoro isti, akvalitet proizvodnje na najvišem svetskom nivou. Zapravo, pešadijska municija iz te dve fabrike u svetskom je vrhu. Fabrika „Igman” proizvodila je i proizvodi pešadijsku municiju od 5,45 mm do 12,7 mm. Kalibar 5,45 mm je isključivo sovjetski kalibar i „Igman” je još pre 1991. godine i raspada SFRJ proizveo određenu količinu te municije.

Imao sam priliku da u avgustu 1991. godine obiđem podzemne objekte fabrike „Igman” pored Konjica: nekoliko podzemnih galerija, sve duboko u brdima, maksimalno zaštićeno od vazdušnog napada.Ali glavna tajna fabrike „Igman” bila je Titovo podzemno sklonište, pravi podzemni grad u neposrednoj blizini fabrike municije. Tada, u avgustu 1991, lokacija tog grada bila je jedna od najvećih tajni SFRJ…

Kako su se teroristi dokopali municije proizvedene u „Igmanu”? Lako. Ta se municija sasvim legalno prodaje u više od 60 država u svetu. Koliko je od tih 60 država u svetu vodilo računa kome će sve dalje preprodavati proizvode iz „Igmana”? Konačno, kako se čuvaju skladištamunicije i vojnog materijala u BiH? Koliko municije ima u privatnim rukama građana, ne samo u BiH već na Balkanu? Koliko je municije svojevremeno prodala širom sveta država SFRJako uzmemo u obzir da su čaure pronađene na mestu krvavog pira u Parizu iz 1986. godine? Sve su to sada pitanja skoro akademskog karaktera, odgovori na njih ne zadiru u korene terorizma. Jer, kalibar 7,62 mm najpopularniji je puščani kalibar u svetu terorizma. I ima ga u neviđenim količinama gde god hoćete. Legalno i ilegalno…

(Politika)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …