Home / U FOKUSU / Kijev dovlači trupe i ratnu tehniku- Sprema se napad na Donjeck; Strelkov: Spremaju se da napadnu i Krim!

Kijev dovlači trupe i ratnu tehniku- Sprema se napad na Donjeck; Strelkov: Spremaju se da napadnu i Krim!

Oko Donjecka se i noćas puca iz svih oružja. Ukrajinci ne odustaju od pokušaja da glavnom gradu Donjecke Republike „zađu iza leđa”.

ukrajina vojska03

Poprište borbi su ponovo – već treću noć uzastopno – naselja Peski i Spartak koja se nalaze između Donjecka i njegovog aerodroma.

Snažna artiljerijska paljba čuje se i u centru Donjecka.

OEBS je večeras objavio da se u naselju Peski i oko njega vodi „prava bitka”.

U izveštaju posmatračke misije OEBS se ukazuje da se borba vodi i kod naselja Žabunjki koje se nalazi 14 kilometara severozapadno od Donjecka. Čak se naglašava da se u borbi koriste teška artiljerija, tenkovi i minobacači.

Vojni vrh DNR tvrdi da su neki zarobljeni Ukrajinci večeras otkrili: da je u gradić Avdejevka stiglo preko 20 tenkova i da posade većine čini najamnici iz Poljske.

Donjecki mediji tvrde da je i večeras prva počela ukrajinska armija.

Objavili su da je u bolnice za proteklih 20 sati stiglo blizu 70 ranjenih.

Predsednik DNR, Aleksandar Zaharčenko, upozorio je večeras da Ukrajinci na linije fronta dovode i ratnu tehniku i dodatne snage.

„Naši izviđači i obaveštajci javljaju da ukrajinska armija gomila i trupe i tehniku i da Kijev ne poštuje obavezu da velike kalibre odmakne od linija razdvajanja. Sve upućuje na zaključak da se Kijev sprema za napad na Donjeck”.

Zaharčenko je čak precizirao: da su Ukrajinci tokom poslednje dve nedelje približili Donjecku preko sto tenkova, topova i druge ratne tehnike.

strelkov- igorIgor Strelkov

Još nije jasno: šta je stajalo iza dva poslednja pokušaja Ukrajinaca da zauzmu velika i strateški važna naselja između Donjecka i njegovog aerodroma – Peski i Spartak.

Možda se se njihovim kompletnim preuzimanjem dobiju nove izgledne tačke za napad na sam Donjeck. Jer, za takav napad bi bilo potrebno neuporedivo više vojske i ratne tehnike.

Šta se tačno događalo za vreme poslednjeg napada na Peski i Spartak, odnosno tokom borbi koje su potrajale celu prošlu noć, opisao je poznati borac armije Donjecke Republike Aleksandar Žučkovski.

„Kada sam se ja u sve uključio, naselje Peski su potpuno kontrolisali Ukrajinci koji su u moćnom naletu bili potisnuli naše iz neutralne zone i počeli da ih – moćnom paljbom iz tenkova i minobacača od 120 milimetara – potiskuju dalje, prema samoj periferiji.

Nešto slično se događalo i u Spartaku gde je naš bataljon „Vostok“ bio prinuđen da se povlači. Stvar je spasio komandir Givi koji je priskočio u pomoć iz aerodroma sa svojim ljudima i tri tenka. Oni su zaustavili Ukrajince, a to je dalo priliku i „Vostoku“ da se vrati.

Malo kasnije su naši artiljerijom dobro „preorali“ ukrajinski štab, pa prešli u kontranapd i vratili sve izgubljene pozicije u oba naselja. Ukrajinci su samo naselju Peski imali do 10 poginulih“.

Vojni analitičar Boris Rožin tvrdi da su Ukrajinci pokušali da priđu Donjecku i sa severozapada i da su zato tenkovima i pešadijom napadali pozicije armije DNR ispred železničkog depoa Donjeck-Severni i Volvo-centra.

Oba napada su odbijena, ali se pucalo i jutros pa su tela ubijenih ukrajinskih vojnika i u ranim popodnevnim satima ležala po ulicama i jarkovima.

Rožin tvrdi da je armija DNR imala „nekoliko ubijenih i do 50 ranjenih“.

Mada nije direktno komentarisao ove borbe vođene tokom preotekla dva dana, prvi ministar odbrane Donjecke Republike Igor Strelkov upozorio je da Rusiju čeka rat i objasnio sopstvenu procenu:

„Ukrajina pokušava, a tek će ozbiljno pokušati da potpuno likvidira Novorosiju. A pošto Rusija ne može dozvoliti uništenje Novorosije – odnosno genocid ruskog naroda – Moskva može biti uvučena u rat. Koliko će i kako biti uvučena – još je prerano da se govori. Međutim, apsolutno je van svake sumnje da Ukrajina ima nameru da ratuje protiv Rusije.

Čak i u slučaju da joj Novorosija bude poklonjena – Ukrajina će pre ili kasnije početi rat za Krim. Ne sme se zaboravljati da su prevrat u Kijevu platili Amerikanci i da današnja ukrajinska vlast njihova marionetska vlast koja je i formirana za konflikt sa Rusijom, naravno – i ratni. Zato Ukrajina ne pravi ni najmanje ustupke“.

(Fakti)

 

 

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …