Home / U FOKUSU / KO SU ELITNE JEDINICE „TIM 6“, KOJE JE SPOMENUO VUČIĆ? UČESTVOVALI SU U LIKVIDACIJI BIN LADENA, A SADA JE NJIHOV ČLAN UHAPŠEN U BEOGRADU (VIDEO)

KO SU ELITNE JEDINICE „TIM 6“, KOJE JE SPOMENUO VUČIĆ? UČESTVOVALI SU U LIKVIDACIJI BIN LADENA, A SADA JE NJIHOV ČLAN UHAPŠEN U BEOGRADU (VIDEO)

Šta je to Tim 6, grupa američkih marinaca, kojoj je, kako je obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pripadao i marinac uhapšen nedavno u Beogradu?

Reč je o pripadnicima elitne jedinice američkih marinaca, poznate kao „foke“, koji sprovode tajne antiterorističke operacije, ima ih oko stotinak, a baza im se nalazi u Dem Neku u Virdžniji, i poznati su kao mornarička grupa za specijalne ratne operacije (DEVGRU).

Oni su delovali u ratnim područjima u Jemenu i Somaliji, a izvodili su vojne operacije i u Avganistanu.

Aktivnosti jedinice nadgleda Zajednička komanda za specijalne operacije (JSOC), koje nadgledaju američke vojne snage Delta.

Mornarički „Tim 6“ toliko često sarađuje sa američkom kontraobaveštajnom agencijom da ih ponekad zovu „pretorijanska garda“ CIA, navode svetski mediji. To je partnerstvo koje je započelo u Iraku, gde su se zajedno borili protiv ekstremista.

„Foke“ i Delta, pod komandom JSOC, su naučili da rade kao FBI agenti – oni prvo napadnu metu, ubiju je ili zarobe osumjičene i potom sakupe dokaze na licu mesta.

„Foke“ su delovale i na tlu Pakistana 2008. godine, a prema navodima medija sprovode i vežbe u Južnoj Koreji, kako bi uklonili severnokorejskog lidera Kim Džong-una.

Američki vojni zvaničnici su potvrdili da su u Južnoj Koreji izvedene zajedničke vežbe, ali ne i da im je cilj uklanjanje predsednika Severne Koreje.

Americki državljanin Danijel Dejvid Korbet, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Beogradu, bivši je marinac i pripadnik elitne jedinice „Foke“, zaposlen u firmi „Rejven militari“, ciji je suvlasnik Džej Futlik, nekadašnji specijalni asistent Bila Klintona. On je uhapšen u „štek“ stanu u Beogradu i kod njega je pronaden pištolj CZ-99 sa izbrisanim brojem.

Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor do tri meseca, rečeno je Tanjugu u tom sudu. Zajedno sa njim uhapšena su i tri sprska državljana, kojima je takođe određen pritvor do tri meseca.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ima faktora spolja kojima ne odgovara stabilan region i s tim u vezi izneo podatak da je u Srbiji uhapšena osoba koja je pripadala „Timu 6“, koji je svojevremeno jurio i Osamu Bin Ladena u Avganistanu.

– Ja danas nažalost ne smem o tome otvoreno da govorim, mislim da znam kome odgovara a kome ne dogovara, ali nisam siguran da ne bih ugrozio pozicije Srbije ukoliko bih o tome javno govorio. Nisam siguran da svima odgovara stabilnost. Mislim da ima i faktora spolja koji ne žele tu stabilnost – naglasio je on.

– Zamislite da vi nađete tipa iz Tima 6, koji je jurio za Bin Ladenom u Avganistanu i nađete ga sa brušenim pištoljem ovde i nađete kriminalne veze koje su mu dostavile taj brušeni pištolj i uhapsite te Srbe koji su to dostavljali, a oni ćute svi kao zaliveni, neće da govore za šta je trebalo da se upotrebi. Pa nije valjda da je trebalo da se upotrebi za upucavanje soma ili smuđa u Dunavu… – kazao je predsednik.

Kako kaže, međutim, narod je pametan i zna da niko ko je jedan od najpoznatijih specijalaca nije dosao iz San Dijega u Srbiju tek tako.

Poglededajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …