Home / U FOKUSU / KORAK DO HAOSA- POSLEDNJA VEST: Rusija izbačena iz Saveta UN!

KORAK DO HAOSA- POSLEDNJA VEST: Rusija izbačena iz Saveta UN!

rat
Rusija nije reizabrana ili je bolje reći da je izbačena iz Saveta UN za ljudska prava tokom današnjeg glasanja Generalne skupštine UN o izboru novih članova, čiji će trogodišnji mandat početi 2017. godine.

Umesto te zemlje, generalna skupština UN izabrala je Mađarsku i Hrvatsku da predstavljaju istočnu Evropu u tom savetu, prenosi AFP.

Rojters navodi da je Mađarska dobila 144 glasa, Hrvatska 114, a Rusija 112 glasova. Amerika je i ovaj put izvršila pritisak na mnoge zemlje pre glasanja!

Više od 80 humanitarnih organizacija i organizacija za ljudska prava tražilo je nedavno od članica UN da ne izaberu Rusiju u Savet UN za ljudska prava zbog vojnih akcija Moskve u Siriji.

Među potpisnicima ovog apela, koji je upućen pred izbore za 14 mesta u 47-članom Savetu, jesu Hjuman rajts voč, Ker internešenel i Refudžis internešenel.

Rusija, Mađarska i Hrvatska su se kandidovale za dva mesta koja predstavljaju grupu zemalja istočne Evrope u Savetu.

Savet UN za ljudska prava je formiran 2006. godine sa zadatkom da prati kršenja ljudskih prava i naročito da formira komisiju za istragu o Severnoj Koreji koja je dovela do zahteva za suđenje za ratne zločine režimu u Pjongjangu.

(Agencije)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …