Home / U FOKUSU / KRITIČNO: Ako se nešto hitno ne preduzme, nove poplave će napraviti pustoš u Srbiji..!

KRITIČNO: Ako se nešto hitno ne preduzme, nove poplave će napraviti pustoš u Srbiji..!

Prošlo je četiri meseca od majskih poplava, a rečni nasipi još nisu popravljeni. Kanali su prepuni mulja, crpne stanice neispravne, pa građani s pravom optužuju nadležne iz vodoprivrednih preduzeća da nisu učinili ništa da poplave ponovo ne naprave pustoš u Srbiji.

kliziste poplava02

Sudeći prema tvrdnjama nadležnih, imovina građana ostaće prepuštena vodenoj stihiji jer para za odbranu nema. Upravo strah od ponovne katastrofe kakva je njegov grad zadesila u maju naterao je Miroslava Čučkovića, predsednika opštine Obrenovac, da zatraži hitan sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije kako bi upozorio na opasnost.

– Ceo vodoprivredni sistem je zapušten. Lično sam inicirao sastanak gradskog štaba za vanredne situacije zato što još uvek nisu popravljene crpne stanice, nije urađeno pročišćenje svih kanala, već samo centralnih, i to može da izazove nove nevolje – kaže Čučković za Kurir i dodaje da je pitanje za vodoprivredna preduzeća zašto dosad nisu više uradila.

Da je dosad uloženih 20 miliona evra u obnovu kuća u poplavljenim područjima nezaštićena investicija, smatra i Marko Blagojević, direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

– Bila je dilema da li da se novac da za obnovu sistema zaštite od poplava ili da se da ljudima da poprave kuće. Potpuno sam svestan da sada i manja kiša može da izazove mnogo veću štetu od majskih poplava. Do sada je 9.000 domaćinstava dobilo 20 miliona evra i sada je ta investicija nezaštićena. Kao direktor Kancelarije mislim da je imalo više smisla da smo ovu investiciju uložili u sistem za zaštitu od poplava, ali bi u tom slučaju ljudi do proleća ostali bez kuća – ističe Blagojević.

Da je bolje sprečiti nego lečiti, smatra i Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, koji ističe da su majska iskustva s poplavama dovoljna opomena da se više mora raditi na prevenciji.

– Brane i nasipi moraju da se poprave. Kad imate poplavni talas kao u maju, morate da popravljate nasipe, da ih dovedete u funkcionalno stanje. To je ono što se radi i što mora da se radi – kaže Marić.

U JVP „Beogradvode“ tvrde da su u privremenu sanaciju oštećenih objekata do sada uložili 70 miliona dinara, izuzev u dva prodora na Savi, kao i da više nemaju para.

– Čak i na te dve lokacije u međuvremenu je urađena dodatna zaštita u zaleđu. S druge strane, uprkos najavama, do današnjeg dana nisu pokrenuti postupci nabavke za radove na totalnoj sanaciji štete, a sve zbog nedostatka saglasnosti od Kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima – kažu u „Beogradvodama“.
Direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović ne oseća se odgovornim što nasipi nisu sanirani i loptu prebacuje na Vladu.

– Dostavili smo kompletan spisak objekata za obnovu, na osnovu kojeg je i doneta uredba. To je državni program obnove. Sredstva ne obezbeđuju „Srbijavode“ i Sektor za vanredne situacije – ističe Puzović.

Mulj u „Đerdapu 2“
SMANJENA PROIZVODNJA STRUJE

Poplave u istočnoj Srbiji nanele su štetu u Hidroelektrani „Đerdap 2“, zbog čega je proizvodnja struje u protekla 24 časa bila za 30 odsto manja. U Elektroprivredi Srbije su rekli da je šteta velika, ali i naveli da nema opasnosti od nestanka struje.

(Slavica Tomčić, Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …