Home / U FOKUSU / KURDI SE OKREĆU RUSIMA: U svetu zavladao muk, SAD i Zapad u neverici!

KURDI SE OKREĆU RUSIMA: U svetu zavladao muk, SAD i Zapad u neverici!

Sirijski Kurdi okreću se Rusiji, što u SAD i na Zapadu izaziva šok i nevericu, prenosi “Vašington post”.

 

putin

Američki politikolog Morgan Kaplan ocenjuje da “Kurdi imaju sve razloge da se približe Moskvi, a ne Vašingtonu”.

On ukazuje na činjenicu da je “filijala” najveće i najmoćnije kurdske stranke u Siriji – Demokratskog saveza otvorila prvo službeno predstavništvo u inostranstvu upravo u Rusiji.

– Ako uzmemo u obzir vojnu i političku podršku koju su Demokratskom savezu pružile SAD, ova odluka na Zapadu izaziva iznenađenje. Ali, ako pogledamo situaciju iz ugla istorijskog iskustva sirijskih Kurda i njihovih najvažnijih interesa, onda postaje jasno da je prijateljstvo sa Moskvom za njih strateški opravdano – ocenjuje Kaplan.

On navodi nekoliko argumenata koji objašnjavaju zašto se jedna od glavnih snaga u borbi protiv “Islamske države” okreće Moskvi, a ne Vašingtonu.

Kao prvo, SAD ne može sirijskim Kurdima da pruži bezuslovnu podršku zbog njihove povezanosti sa “Radničkom strankom Kurdistana”, koja je aktivna u Turskoj i koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Kao drugo, ruska strana je apelovala da sirijski Kurdi budu uključeni u pregovore o rešavanju sirijskog konflikta, koje se vode u Ženevi.

Osim toga, SAD su poznate po svojoj nepredvidljivosti kada se radi o tome koga podržavaju.

Kurdi se okreću Rusiji, a ne Americi, jer ona ima najveći uticaj na Damask i više načina da utiče na regulisanje situacije u zemlji poslije konflikta, zaključuje “Vašington post”.

(Srna)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …