Home / U FOKUSU / KURDI SE OKREĆU RUSIMA: U svetu zavladao muk, SAD i Zapad u neverici!

KURDI SE OKREĆU RUSIMA: U svetu zavladao muk, SAD i Zapad u neverici!

Sirijski Kurdi okreću se Rusiji, što u SAD i na Zapadu izaziva šok i nevericu, prenosi “Vašington post”.

 

putin

Američki politikolog Morgan Kaplan ocenjuje da “Kurdi imaju sve razloge da se približe Moskvi, a ne Vašingtonu”.

On ukazuje na činjenicu da je “filijala” najveće i najmoćnije kurdske stranke u Siriji – Demokratskog saveza otvorila prvo službeno predstavništvo u inostranstvu upravo u Rusiji.

– Ako uzmemo u obzir vojnu i političku podršku koju su Demokratskom savezu pružile SAD, ova odluka na Zapadu izaziva iznenađenje. Ali, ako pogledamo situaciju iz ugla istorijskog iskustva sirijskih Kurda i njihovih najvažnijih interesa, onda postaje jasno da je prijateljstvo sa Moskvom za njih strateški opravdano – ocenjuje Kaplan.

On navodi nekoliko argumenata koji objašnjavaju zašto se jedna od glavnih snaga u borbi protiv “Islamske države” okreće Moskvi, a ne Vašingtonu.

Kao prvo, SAD ne može sirijskim Kurdima da pruži bezuslovnu podršku zbog njihove povezanosti sa “Radničkom strankom Kurdistana”, koja je aktivna u Turskoj i koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Kao drugo, ruska strana je apelovala da sirijski Kurdi budu uključeni u pregovore o rešavanju sirijskog konflikta, koje se vode u Ženevi.

Osim toga, SAD su poznate po svojoj nepredvidljivosti kada se radi o tome koga podržavaju.

Kurdi se okreću Rusiji, a ne Americi, jer ona ima najveći uticaj na Damask i više načina da utiče na regulisanje situacije u zemlji poslije konflikta, zaključuje “Vašington post”.

(Srna)

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …