Home / U FOKUSU / MAKEDONIJA NA PUTU BEZ POVRATKA: Američki izaslanik se svrstao na stranu Zaeva i Albanaca, građanski rat samo što nije počeo

MAKEDONIJA NA PUTU BEZ POVRATKA: Američki izaslanik se svrstao na stranu Zaeva i Albanaca, građanski rat samo što nije počeo

Jasnim svrstavanjem na stranu Albanca i Zorana Zaeva američki izaslanik je dao vetra u leđa „tiranskoj platformi“, ucenio Makedoniju i doveo do tačke sa koje teško da će biti povratka. Džaferi nije uspeo da uđe u parlament, Albanci se spremaju za kontraprotest.
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Ako je situacija prošlog četvrtka u Skoplju posle „izbora“ Taleta Džaferija na mesto predsednika Sobranja bila na ivici građanskog rata, posle jučerašnje posete američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija postoji opasnost da sa te ivice sklizne, i to u lošem pravcu.

Naime, vetar u leđa koji je Ji dao albanskim strankama i Zoranu Zaevu već je dobio epilog. Tako je „novoizabrani“ predsednik Sobranja Džaferi već najavio da će zakazati sednicu parlamenta kako bi i zvanično preuzeo vlast od aktuelnog predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog, koji tvrdi da Džaferi ne može da zakaže sednicu jer ne postoji zapisnik niti bilo kakav dokument o njegovom izboru na mesto prvog čoveka parlamenta.

Kako bi sprečili Džaferija u njegovoj nameri, poslanici VMRO-DPMNE i predsednik Sobranja Veljanovski već su ušli u zgradu parlamenta, a situacija je, kako navode naši izvori iz Makedonije, veoma rovita. Koliko se zna, Džaferi je pokušao da uđe u parlament, ali mu to nije pošlo za rukom.

Džaferi, međutim, tvrdi da ne odustaje od svog plana i ponavlja da je Amerika priznala njegov izbor. On je čak najavio i da će, ukoliko predsednik Makedonije ne bude u roku od 10 dana dao mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, pokrenuti opoziv Ivanova u skupštini Makedonije.

Dakle, izaslanik Stejt departmenta umesto da smiri strasti, Skoplju je doneo još veće probleme. Dajući podršku Zaevu i Albancima, on ne samo da stavlja do znanja da podržava „tiransku platformu“, koja Albance, iako su manjinski narod, faktički izjednačava sa Makedoncima, već i „prkosi“ predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji od Zaeva traži da se javno odrekne platforme u zamenu za mandat.

Aleksandar Mitevski, direktor Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja, osim što se slaže sa činjenicom da je poseta američkog izaslanika još više produbila krizu u Makedoniji, sumnja i da je izaslanik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji dobio odobrenje od strane sadašnje američke administracije za ovakav nastup, i veruje da je njegov glas — glas bivše „Klinton —Obama“ administracije, koja još u ovom delu sveta vodi glavnu reč.

„Ni Bela kuća ni Savet za nacionalnu bezbednost prethodno nisu bili obavešteni da je ambasador u Makedoniji Džes Bejli planirao da prizna novog ’predsednika parlamenta‘ u četvrtak uveče. To piše sajt ’Balkanalizis‘. Ovo otkriće izaziva veoma ozbiljnu zabrinutost oko toga ko vodi američku spoljnu politiku, u isto vreme kada je Balkan spreman da eksplodira usred rastućeg nacionalizma“, navodi on.

Naš sagovornik tvrdi i da je nemoguće da Džaferi održi svoju reč i da pokrene postupak za opoziv predsednika Ivanova ako ovaj ne dodeli mandat Zaevu za sastav vlade jer nije legalno izabran predsednik.

„To bi bilo moguće samo da je legalan predsednik Sobranja, a on to nije. On ne može da povuče nikakvu inicijativu u parlamentu koja bi bila legalna, čak i da u parlamentu tako nešto izglasaju.

To može da im bude namera, ali ne može biti izvršeno. S druge strane, Ivanov je bio izričit da ne daje mandat nikome dok se ne odbaci ’tiranska platforma‘, i to je zabetononirana pozicija makedonskog predsednika“, kaže naš sagovornik.

On ovome dodaje da je jasno da američka politika ima dvostruke aršine, jer, kako kaže, u Albaniji dozvoljavaju da se održe izbori bez opozicije, što „jasno govori da im je stalo da zadrže Edija Ramu, koji podstiče ’Veliku Albaniju‘ i produžava politiku haosa na Balkanu“.

Da do haosa zaista može doći govore i najnoviji napisi na albanskim portalima koji tvrde da Albanci u Makedoniji nemaju nameru da više tolerišu, kako kažu, „ ovakvu nepravdu“ i da se spremaju da održe kontramitinge građanima koji pod krilaticom „Za zajedničku Makedoniju“ već dva meseca šetaju ulicama Makedonije.

(Sputnik)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …