Home / U FOKUSU / MAKEDONIJA NA PUTU BEZ POVRATKA: Američki izaslanik se svrstao na stranu Zaeva i Albanaca, građanski rat samo što nije počeo

MAKEDONIJA NA PUTU BEZ POVRATKA: Američki izaslanik se svrstao na stranu Zaeva i Albanaca, građanski rat samo što nije počeo

Jasnim svrstavanjem na stranu Albanca i Zorana Zaeva američki izaslanik je dao vetra u leđa „tiranskoj platformi“, ucenio Makedoniju i doveo do tačke sa koje teško da će biti povratka. Džaferi nije uspeo da uđe u parlament, Albanci se spremaju za kontraprotest.
Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug
Ako je situacija prošlog četvrtka u Skoplju posle „izbora“ Taleta Džaferija na mesto predsednika Sobranja bila na ivici građanskog rata, posle jučerašnje posete američkog zvaničnika Brajana Hojta Jija postoji opasnost da sa te ivice sklizne, i to u lošem pravcu.

Naime, vetar u leđa koji je Ji dao albanskim strankama i Zoranu Zaevu već je dobio epilog. Tako je „novoizabrani“ predsednik Sobranja Džaferi već najavio da će zakazati sednicu parlamenta kako bi i zvanično preuzeo vlast od aktuelnog predsednika Sobranja Trajka Veljanovskog, koji tvrdi da Džaferi ne može da zakaže sednicu jer ne postoji zapisnik niti bilo kakav dokument o njegovom izboru na mesto prvog čoveka parlamenta.

Kako bi sprečili Džaferija u njegovoj nameri, poslanici VMRO-DPMNE i predsednik Sobranja Veljanovski već su ušli u zgradu parlamenta, a situacija je, kako navode naši izvori iz Makedonije, veoma rovita. Koliko se zna, Džaferi je pokušao da uđe u parlament, ali mu to nije pošlo za rukom.

Džaferi, međutim, tvrdi da ne odustaje od svog plana i ponavlja da je Amerika priznala njegov izbor. On je čak najavio i da će, ukoliko predsednik Makedonije ne bude u roku od 10 dana dao mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, pokrenuti opoziv Ivanova u skupštini Makedonije.

Dakle, izaslanik Stejt departmenta umesto da smiri strasti, Skoplju je doneo još veće probleme. Dajući podršku Zaevu i Albancima, on ne samo da stavlja do znanja da podržava „tiransku platformu“, koja Albance, iako su manjinski narod, faktički izjednačava sa Makedoncima, već i „prkosi“ predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu, koji od Zaeva traži da se javno odrekne platforme u zamenu za mandat.

Aleksandar Mitevski, direktor Centra za istraživanje i analitiku iz Skoplja, osim što se slaže sa činjenicom da je poseta američkog izaslanika još više produbila krizu u Makedoniji, sumnja i da je izaslanik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji dobio odobrenje od strane sadašnje američke administracije za ovakav nastup, i veruje da je njegov glas — glas bivše „Klinton —Obama“ administracije, koja još u ovom delu sveta vodi glavnu reč.

„Ni Bela kuća ni Savet za nacionalnu bezbednost prethodno nisu bili obavešteni da je ambasador u Makedoniji Džes Bejli planirao da prizna novog ’predsednika parlamenta‘ u četvrtak uveče. To piše sajt ’Balkanalizis‘. Ovo otkriće izaziva veoma ozbiljnu zabrinutost oko toga ko vodi američku spoljnu politiku, u isto vreme kada je Balkan spreman da eksplodira usred rastućeg nacionalizma“, navodi on.

Naš sagovornik tvrdi i da je nemoguće da Džaferi održi svoju reč i da pokrene postupak za opoziv predsednika Ivanova ako ovaj ne dodeli mandat Zaevu za sastav vlade jer nije legalno izabran predsednik.

„To bi bilo moguće samo da je legalan predsednik Sobranja, a on to nije. On ne može da povuče nikakvu inicijativu u parlamentu koja bi bila legalna, čak i da u parlamentu tako nešto izglasaju.

To može da im bude namera, ali ne može biti izvršeno. S druge strane, Ivanov je bio izričit da ne daje mandat nikome dok se ne odbaci ’tiranska platforma‘, i to je zabetononirana pozicija makedonskog predsednika“, kaže naš sagovornik.

On ovome dodaje da je jasno da američka politika ima dvostruke aršine, jer, kako kaže, u Albaniji dozvoljavaju da se održe izbori bez opozicije, što „jasno govori da im je stalo da zadrže Edija Ramu, koji podstiče ’Veliku Albaniju‘ i produžava politiku haosa na Balkanu“.

Da do haosa zaista može doći govore i najnoviji napisi na albanskim portalima koji tvrde da Albanci u Makedoniji nemaju nameru da više tolerišu, kako kažu, „ ovakvu nepravdu“ i da se spremaju da održe kontramitinge građanima koji pod krilaticom „Za zajedničku Makedoniju“ već dva meseca šetaju ulicama Makedonije.

(Sputnik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …