Home / U FOKUSU / MEDIJI ĆUTE O OVOME: Kina obustavlja letove ka Pjongjangu, Japan u pripravnosti zbog paljbe S. Koreje i SAD!

MEDIJI ĆUTE O OVOME: Kina obustavlja letove ka Pjongjangu, Japan u pripravnosti zbog paljbe S. Koreje i SAD!

Danas se situacija na Korejskom poluostrvu dodatno zaoštrila kada su pretnje jedna drugoj uputile SAD i Severna Koreja. SAD strahuje da bi Severna Koreja mogla u subotu zbog proslave “Dana sunca”, inače rođendana Kim Il Sunga, da izvede nuklearni test.

koreja- amerika- rat

Ako se to desi, poručili su da će izvesti preventivni napad, a njihovo naoružanje je u pripravnosti u blizini Severne Koreje. Međutim, oglasio se i Generalštab Severne Koreje koji je poručio da će i oni preventivno delovati na bilo koju američku pretnju.

Čitavog dana na ovu temu dolaze saopštenja, a poslednji u nizu su iz Kine i Japana koji su stanju pripravnosti zbog mogućeg sukoba Amerike i Severne Koreje.

Kineska aviokompanija “Er Čajna”, jedina strana aviokompanija koja vrši redovne komercijalne letove ka Severnoj Koreji, obustaviće od ponedeljka letove na relaciji Peking-Pjongjang, objavila je na svom zvaničnom sajtu državna televizija CCTV. Televizija nije obrazložila suspenziju, navodi AFP.

Međutim, “Er Čajna” je danas demantovala navode televizije ČTV da će ta kineska nacionalna aviokompanija ukinuti sve letove ka Pjongjangu od ponedeljka, ističući da je otkazala pojedine letove ka prestonici Severne Koreje zbog slabe potražnje, ali ne sve.

Kineska “Er Čajna” i severnokorejska aviokompanija “Er Korjo” bile su jedine dve aviokompanije koje vrše letove na toj relaciji, primećuje AP.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji upozorio je danas da ne može biti pobednika u ratu između SAD i Severne Koreje, i pozvao obe strane da prekinu sa međusobnim provokacijama i pretnjama kako situacija ne bi izmakla kontroli.

– Jednom kad do rata zaista dođe, rezultat neće biti ništa drugo do višestruki gubici. Niko ne može biti pobednik – rekao je Vang na zajedničkoj konferenciji za novinare za francuskim kolegom Žan Mark Eroom.

Najava je usledila nakon što je vojska Severne Koreje zapretila danas “nemilosrdnim odgovorom” na bilo kakvu provokaciju SAD, saopštila je zvanična novinska agencija te zemlje KCNA.

Japansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da održava “visok nivo nadzora” i da “preduzima sve moguće mere” kako bi odgovorilo na svaku moguću nepredviđenu situaciju na korejskom poluostrvu, gde Severna Koreja upozorava na rat i nove nuklearne probe.

Japansko Ministarstvo je saopštilo i da Japan sarađuje sa SAD, Južnom Korejom i drugim zemljama, kao i da će nastaviti da ulaže napore kako bi ubedio Severnu Koreju da se uzdrži od daljih provokacija i ponaša u skladu sa rezolucijama UN, koje brane razvoj raketnih tehnologija, prenosi AP.

Kako se navodi, to Ministarstvo je odbilo da komentariše pojedine delove intervjua potpredsednika severnokorejske vlade agenciji AP, koji je kazao da će njegova država izvoditi nuklearne probe, kad god rukovodstvo te zemlje smatra da su potrebne.

Prethodno je američka televizija En-Bi-Si njuz, pozivajući se na upućene obaveštajne američke zvaničnike, objavila da su SAD spremne da pokrenu preventivni udar konvencionalnim naoružanjem na Severnu Koreju ukoliko dođe do još jednog nuklearnog testa.

Pentagon je odbio da komentariše tvrdnje američke televizije En-Bi-Si njuz.
Severna Koreja je već upozorila o “velikom događaju”, a zvaničnici SAD kažu da sve ukazuje da se radi o nuklearnom testu koji bi mogao da se dogodi ovog vikenda uoči 105. rođendana osnivača Severne Koreje Kim Il-Sunga, prenosi En-Bi-Si njuz.

Kao mogući objekti za napad severnokorejske armije navedene su vojne baze SAD u Osani, Kunsani i Pjonteku, kao i predsednika rezidencija „Čonvade“ koja će, kako je zapretio severnokorejski generalštab, „biti pretvorena u pepeo za nekoliko minuta“.

Predstavnik Generalštaba je upozorio da ne treba zaboraviti da su rakete Severne Koreje usmerene na baze SAD u Japanu, kao i na samoj američkoj teritoriji.

(Telegraf.rs)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …