Home / U FOKUSU / MEDIJI I VLASTI O OVOME ĆUTE DOK NAM RUŠE DRŽAVU: Evo ko je danas ušao na jug Srbije..

MEDIJI I VLASTI O OVOME ĆUTE DOK NAM RUŠE DRŽAVU: Evo ko je danas ušao na jug Srbije..

siptari- albanci- kosovo- specijalci- policija
Albanski predsednik Ilir Meta doputovao je danas u privatnu posetu Medveđi, a na prelazu Mutivoda dočekali su ga predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković i predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Stanković je rekao da je poseta Mete dogovorena na nivou države sa ambasadom Srbije u Tirani i da su danas počeli prelimirani razgovori sa odbornicima albanske i srpske nacionalnosti koji su izneli svoja viđenja o političkoj situaciji i o tome šta treba uraditi na poboljšanju odnosa između Srbije i Albanije.

Predsednik Albanije izjavio je po dolasku u Medveđu da je veoma zadovoljan što može da pošalje poruku o novoj saradnji, preneo je portal „Preševa jone“.

„Sama činjenica da smo ovde znači da smo pozitivni, i zato smo ovde — da damo jasnu poruku da smo za saradnju i zajednički rad“, rekao je Meta.

500

„Želim da istaknem iz Medveđe da je budućnost naših naroda i čitavog regiona u Evropskoj uniji i to se može ostvariti jedino bliskom saradnjom“, rekao je Meta.

On je izrazio očekivanje i da će njegova poseta doprineti da se albanskoj nacionalnoj manjini u Srbiji posveti više pažnje, preneo je portal.

Meta je dodao i da je zadovoljan načinom na koji su ga pozdravili lokalni organi vlasti i predstavnici države, kao i zbog budućih razgovora sa odbornicima, opštinskim rukovodstvom, Koordinacionim telom.

Stanković je Tanjugu rekao da će sa Metom danas imati odvojeni razgovor o nekoliko važnih tema, a da će glavna tema biti udžbenici o čijoj je upotrebi postignut dogovor između Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji i Ministarstva prosvete Srbije.

„Predviđeno je da 35 udžbenika iz Albanije i osam udžbenika sa nacionalnim obeležjima, vrednostima i kulturom albanskog naroda budu na raspolaganju školama u kojima se uči albanski jezik“, rekao je Stanković.

Druga tema razgovora sa albanskim predsednikom biće, kako je rekao, obeležja albanske nacionalne manjine u Srbiji.

„Ta obeležja, zastava i grb, moraju da imaju odstupanja u odnosu na državne simbole Albanije i da Nacionalni savet predloži obeležja albanske nacionalne manjine o kojima će se onda razmatrati i dogovarati“, naveo je Stanković.

Predsednik Koordinacinog tela za jug Srbije rekao je da će sa Metom razgovarati i o rešavanju ekonomskih problema i nezaposlenosti, kao i o saradnji u oblasti kulture i sporta.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić kazao je da je opština Medveđa odličan primer dobrih međunacionalnih odnosa.

„Ovde se ljudi ne dele po nacionalnosti već po ljudskosti i dobrodošao je svako ko ima dobre namere“, rekao je Arsić prilikom dočeka albanskog predsednika.

Posetu Medveđi albanski predsednik završava sutra.

(sputniknews.com)

Check Also

POTEZ POSLE KOG ZA SEVERNU KOREJU NEMA POVRATKA, A AMERIKA BAŠ TO SPREMA: „Ako učinite taj korak, smatraćemo to objavom rata!“

Severna Koreja saopštila je danas da će bilo kakvu pomorsku blokadu smatrati činom rata, javlja …