Home / U FOKUSU / „Možda se nekima sviđa da žive pod okupacijom, ali Rusija nikada neće pristati na američki svetski poredak!“

„Možda se nekima sviđa da žive pod okupacijom, ali Rusija nikada neće pristati na američki svetski poredak!“

Protiv Rusije se ne vodi rat, ali sigurno postoji pokušaj da se ona obuzda – ocenio je Vladimir Putin.

putin02

Nastupivši na IX kongresu Federacije nezavisnih sindikata Rusije, on je na pitanje njenog predsednika Mihaila Šmakova – „vodi li se protiv naše zemlje rat?“ – rekao:

„Rata, hvala Bogu, nema… Ali, sasvim sigurno postoji pokušaj da se razvoj naše zemlje prikoči različitim sredstvima. Dakle, rata nema, ali postoji pokušaj „zamrzavanja“ unipolarnog sveta na čelu sa SAD. „Svetskog poretka“ koji je nastao u decenijama posle raspada SSSR sa jednim beuzlovnim liderom koji bi da to ostane i dalje. Liderom koji veruje da može sve, a da drugi mogu samo ono što on dozvoli i samo u njegovom interesu. Takav svetski poredak nama ne odgovara. Rusija nikada neće biti zadovoljna takvim svetskim poretkom.

Ako se to nekome sviđa i ako želi da živi u uslovima poluokupacije – neka živi, ali mi to nećemo. Ali, dodao je ruski lider, nemamo nameru ni da ratujemo sa bilo kime. Mi imamo nameru da sa svima sarađujemo.

Putin je svemu ovome dodao: „Pokušaji koji se preduzimaju protiv Rusije, uključujući i takozvane sankcije, na kraju neće nikome doneti radost. A protiv zemlje kakva je naša – sigurno ne mogu  biti efikasne iako nam nanose određenu štetu. Toga moramo biti svesni i zato podizati nivo svog suvereniteta, naravno i ekonomskog suvereniteta“.

Putin je pozvao da se radi na poštovanju zakona od strane poslodavaca i zaštiti prava radnika.

Plate top menadžera treba da budu takve da građani mogu da ih razumeju i prihvate.

Putin je izrazio uverenje da u Rusiji ne postoji zavera „tržišnjaka“ i liberala, a da je „nevidljiva ruka tržišta“ u zemlji primetna, ali ne surova.

„Nema takve zavere. U Vladi postoje – precizirao je – različiti pristupi, ali smo uvek uspevali da nađeno zlatnu sredinu. A ruka tržišta je kod nas uravnotežena podrškom celim granama privrede“.

Posebno je naglasio i obećao: „Država će i dalje podržavati sindikate u njihovoj glavnoj misiji – zaštiti prava radnika“.

Putin se na kraju osvrnuo i na stanje stvari u svetu, rekavši pri tom:

„Čuje se da po svetu ide bauk krize. Ranije se govorilo o bauku komunizma. Ako se budemo odgovorno ponašali – nama nikakav bauk krize neće biti strašan. Predstavnici naših tradicionalnih religija govore: obrati se Gospodu – i nikakve aveti ti neće biti strašne. Podsećam i da naš narod govori: u Boga se uzdaj, ali i sam čini ono što treba. Sve u svemu, radimo ozbiljno i odgovorno se prema svemu odnosimo – i u svemu ćemo uspeti“.

(Fakti)

 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …