Home / U FOKUSU / NADE SVE MANJE: Posle Kine i Rusija se priprema za nuklearni sukob

NADE SVE MANJE: Posle Kine i Rusija se priprema za nuklearni sukob

rakete- interkontinentalne- rusija 2

Pretnja da konflikt na Korejskom poluostrvu pređe u „vruću fazu“ nikad nije bila veća, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasili Nebenzja.

Nebenzja je na specijalnoj sednici Saveta bezbednosti UN naveo da je provokaciona raketno-nuklearna aktivnost Pjongjanga u poslednje vreme dobila izuzetno opasnu dinamiku.

„Nema sumnje da ćemo biti svedoci jedne od najdramatičnijih faza razvoja situacije na Korejskom poluostrvu. Bez preterivanja mogu reći da se ceo svet nalazi pred ogromnim izazovom“, naglasio je Nebenzja.

Ruski ambasador je takođe istakao da bi nastavak te politike mogao mnogo da košta Pjongjang, iako vojnog rešenja problema, kako vidi Moskva, na poluostrvu nema.

Nebenzja je dodao i da je plan Rusije i Kine po pitanju severnkorejskog problema u potpunosti realan, pa da je stoga neophodno da ga sve strane uzmu u obzir.

Sličnog stava je i kineski ambasador u UN Lju Đeji, istakavši da Kina neće dopustiti haos i rat na Korejskom poluostrvu.

On je pozvao Severnu Koreju da prestane da pravi pogrešne poteze, a sve strane je pozvao da ozbiljno razmotre predlog Pekinga o obustavi balističkih raketnih i nuklearnih programa Pjongjanga, ali i vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

„Apelujemo na Severnu Koreju da prestane da preduzima akcije koje su pogrešne, pogoršavaju situaciju i nisu u skladu ni sa interesima same te zemlje, i da se zaista vrati na put rešavanja pitanja dijalogom“, rekao je Lju.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …