Home / U FOKUSU / NATO formirao udarni antiruski korpus sa 25.000 vojnika!

NATO formirao udarni antiruski korpus sa 25.000 vojnika!

amerika vojska specijalne jedinice
Lideri zemalja NATO dogovorili su se o formiranju interventnih snaga čiji će zadatak biti pariranje „ruskoj opasnosti“ – saopštio je odlazeći generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Pritom je precizirao: „Snage za brza dejstva činiće više hiljada vojnika spremnih za munjevito raspoređivanje“.

Rasmusen je dodao da će NATO obezbediti svoje dugotrajno prisustvo „na moru, u nebu i na zemlji u istočnom delu alijanse“. To prisustvo će biti obezbeđivano na „rotacionoj osnovi“.

Prema njegovim rečima, ove svojevrsne antiruske snage činiće vojne grupe zemalja članica koje su već sada u stalnoj borbenoj pripravnosti. U njihovom sastavu biće kopnene jedinice, vazduhoplovne i pomorske a brojaće ukupno – do 25.000 vojnika i oficira.

Pre Rasmusenovog nastupa, britanski premijer Dejvid Kameron je objavio da će njegova zemlja antiruskom korpusu staviti na raspolaganje 3.500 vojnika.

Predsednik SAD Barak Obama saopštio je da će pojačati američko vojno prisustvo u baltičkim zemljama i da će, pored ostalog, jedna avio-jedinica biti upućena u Estoniju.

(Fakti)

 

Check Also

ASADOVE SNAGE PRETRPELE PRVE GUBITKE U AFRINU: Turci u žestokom naletu na zapadnom frontu! (VIDEO)

Uprkos dolasku sirijskih dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) na liniju fronta, Turci i njihove džihadističke …