Home / U FOKUSU / NATO U PANICI: Rusi u Crnom moru realizuju tajni projekt pod šifrom A2AD (VIDEO)

NATO U PANICI: Rusi u Crnom moru realizuju tajni projekt pod šifrom A2AD (VIDEO)

raketaUticajni britanski list Financial Times objavio je da NATO veoma zazire od dolaska ruskih krstarećih raketa „Kalibar“ u Crno more.

Onih kojima su ruski ratni brodovi – prvo iz Kaspijskog mora, a potom i iz istočnog dela Mediterana – gađali baze i položaje Islamske države u Siriji.

Isti list navodi da u zapadnoj vojnoj alijansi smatraju da Rusija preko raketa „Kalibar“ u Crnom moru „realizuje strategiju suprotstavljanja alijansi pod šifrovanim nazivom A2AD“.

Financial Times naglašava da su – dva meseca uoči samita alijanse u Varšavi – mnogi njeni članovi zabrinuti zbog toga što Moskva povećava vojno prisustvo u Crnom moru i oko njega.

List – što nije nikakvo iznenađenje – bez ikakve rezerve citira ocenu turskog predsednika, Redžepa Tajipa Erdogana, da Rusija Crno more pretvara u „ruskog jezero“. Naravno: i njegov apel da NATO „osnaži svoje pozicije na Crnom moru, ako bi ono postalo „more stabilnosti“.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije, Marija Zaharova, odbila je da komentariše Erdoganove reći o „ruskom jezeru“, naglasivši: „Ja nisam lekar“.

Vojni rukovodioci NATO pod navodnom ruskom strategijom A2AD (anti-access/aerial denial) podrazumevaju – onemogućavanje dostupa i prodiranja u crnomorski vazdušni prostor.

Tvrde da Rusija nastoji da oformi svoju zonu uticaja i da zato smeta NATO-snagama – brodovima i avionima – da plove i lete u blizini njenih granica.

Natovci Crno more smatraju centralnom tačkom tog plana jer ruski brodovi naoružani raketama „Kalibar“ iz tog mora mogu pogoditi (i uništiti) svaki cilj „između Kaira i Viljnusa“.

Financial Times tvrdi da je Moskva u jačanje svoje crnomorske flote i mogućnosti na tom moru nakon 2010. uložila milijardu dolara.

List naglašava da će alijansa povećati broj patrolnih i izviđačkih letova svoje avijacije iznad Crnog mora.

Pogledajte video:

(Fakti)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …