Home / U FOKUSU / NEŠTO SE DOGAĐA, RUSI NE VERUJU SVOJIM OČIMA: Pobunjenici se povlače i dižu u vazduh američke baze..

NEŠTO SE DOGAĐA, RUSI NE VERUJU SVOJIM OČIMA: Pobunjenici se povlače i dižu u vazduh američke baze..

rat-bombardovanje-gaza

Ključna američka vojna baza u severozapadnom pustinjskom regionu Sirije je uništena povlačenjem snaga SAD-a i Slobodne sirijske vojske podržane od strane Koalicije.

Postrojenje koje je u pitanju je Zakaf baza koja je uspostavljena ranije ove godine u jugoistočnom delu Homsa u blizini iračke granice.

Zakaf baza je služila kao sekundarni garnizon Kolaricije za važniju bazu Tanf zapadnije od nje. Tu je Koalicija obučavala plaćenike Slobodne sirijske vojske i nadgledala njihove operacije u jugozapadnoj Siriji.

Prema izveštajima, ni SAD ni Slobona sirijska vojska više ne planiraju da koriste Zakaf bazu, a u procesu njenog napuštanja su takođe odlučili i da je unište kako bi sprečili korišćenje garnizona od strane bilo koje druge oružane strane.

Zvanični razlog za povlačenje američkih i snaga Slobodne sirijske vojske nije izrečen, iako je verovatno povezan sa nedavnim sporazumom SAD-a, Rusije i Jordana koji će na kraju dovesti do potpunog povlačenja vojske Koalicije iz južne Sirije i, u teoriji, predaju militantnih područja u regionu sirijsko-arapskoj vojsci.

Webtribune.rs

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …