Home / U FOKUSU / NOVI SAVEZ PROTIV RUSIJE: Izrael i Turska zakopali ratne sekire i kreću na Rusiju!

NOVI SAVEZ PROTIV RUSIJE: Izrael i Turska zakopali ratne sekire i kreću na Rusiju!

500

Izrael i Turska postigli su preliminarni sporazum o normalizaciji odnosa. Do prekida odnosa došlo je 2010. godine, kada su turski brodovi pokušali da probiju blokadu Sektora Gaze a deset građana Turske je poginulo.

Prema zvaničnim podacima, Turska i Izrael su ugovorili razmenu ambasadora. Osim toga, Ankara planira da gradi gasovod iz Izraela.
Poslanik turske opozicione Narodne republikanske stranke Ozturk Jilmaz kaže za Sputnjik da zbog krize u odnosima sa Moskvom, Ankara hitno traži zamenu za ruski gas.

Ali kako ističe političar, Turska je 2010. godine postavila tri uslova za normalizaciju: zvanično izvinjenje izraelskog rukovodstva, isplatu nadoknade rođacima poginulih i prekid blokade Sektora Gaze.

„Mislim da upravo treći uslov koči pregovarački proces. Mislim da obe zemlje shvataju da bi bilo teško, a možda i nemoguće naći konzenzus po tom pitanju“, kaže Jilmaz.
On smatra da Turska traži alternativne pravce za saradnju nakon što je pogoršala odnose sa Rusijom, Irakom i Sirijom.

I portparol prokurdske Demokratske stranke naroda Ajhan Biljgen kaže za Sputnjik da je zbližavanje Turske i Izraela rezultat pogrešne politike Ankare po pitanju sirijske krize.

„Ova politika je dovela do pogoršavanja situacije na tursko-sirijskoj granici i slabljenja pozicija Turske u regionu. Ali zbližavanje sa Izraelom je ozbiljan rizik i to bi moglo da ugrozi odnose između ključnih igrača na Bliskom istoku“, kaže Biljgen.

Ruski stručnjak za ovaj region Stanislav Tarasov kaže da se Ankara trenutno oseća „usamljeno“ i pokušava da definiše novi politički kurs nakon što nije uspela da posvađa Rusiju i NATO i spreči zbližavanje stavova Ruske Federacije i SAD-a.

(Sputnjik)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …