Home / U FOKUSU / NOVI UDAR: EU-a pooštrila sankcije Rusiji! PREOKRET NOVE GRČKE VLADE: Mi nismo protiv sankcija Rusiji!

NOVI UDAR: EU-a pooštrila sankcije Rusiji! PREOKRET NOVE GRČKE VLADE: Mi nismo protiv sankcija Rusiji!

Evropska unija će pooštriti sankcije protiv Rusije i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini tako što će početkom februara dodati imena na postojeću crnu listu osoba kojima su uvedene sankcije, saopšteno je sinoć u Briselu. Šefovi diplomatija EU odlučili su i da do septembra produže postojeće sankcije protiv pojedinaca.

cipras

Ministri EU sankcije su obrazložili „zabrinutošću“ zbog, kako je navedeno, „bezobzirnog bombardovanja civilnih područja, naročito u Marijupolju, i nedavnog zaoštravanja sukoba u Donjecku i Lugansku na istoku Ukrajine“.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekla je da se uporedo vode diplomatski napori za održavanje novog sastanka u Minsku kako bi se posredovalo u sprovođenju sporazuma ruske i ukrajinske strane o mirnom političkom rešenju na istoku Ukrajine.

Povodom produžetka ranije uvedenih ciljanih sankcija koje se sastoje od zamrzavanja imovine i zabrane putovanja u EU za 132 osobe, Mogerinijeva je navela da će predlozi za nova imena koja će biti dodata na spisak biti „spremna za nedelju dana“. Ona je najavila da će novi crni spisak biti usvojen 9. februara na narednom ministarskom sastanku.

Inače, ranije juče pojavili su se navodi da će Grčka uložiti veto na produženje kaznenih mera Moskvi zbog bliskih odnosa Ruske Federacije s partijom Sirizom – pobedničkom strankom na parlamentarnim izborima u Grčkoj. To se ipak nije desilo jer je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas tražio da se ukloni formulacija „dodatnih sankcija“ iz konačne verzije zaključka s jučerašnjeg sastanka, što je zadovoljilo grčku stranu.

– Radimo na tome da smanjimo jaz između EU i Rusije i da se u Ukrajini što pre vrate mir i stabilnost – rekao je Kocijas juče, odbivši da odgovori na direktno pitanje kakav je stav Grčke prema sankcijama.

Ipak, stav u vezi sa sankcijama juče je na svom blogu izneo novoizabrani grčki ministar finansija Janis Varoufakis, koji je napisao da su navodi iz Atine izneseni početkom nedelje pogrešno protumačeni i da ona nije bila protiv sankcija, već se pobunila jer nije bila uključena u konsultacije.

GORBAČOV: VUKU NAS U RAT!

Poslednji lider SSSR Mihail Gorbačov izjavio je da je između Rusa i Amerikanaca objavljen novi hladni rat, koji bi mogao da preraste i u oružani konflikt.
– Stalno slušamo o sankcijama Amerike i EU protiv Rusije. Jesu li oni izgubili glavu? Amerika se izgubila u dubinama džungle i vuče nas za sobom. Da budemo iskreni, SAD nas uvlače u novi hladni rat, otvoreno pokušavajući da slede svoju genijalnu ideju da uvek moraju da trijumfuju – naglasio je Gorbačov.

Istovremeno, juče je obelodanjeno da su britanski borbeni avioni opet presreli dva ruska bombardera koja su se približila vazdušnom prostoru Britanije. Oni su detektovani u sredu iznad Lamanša, južno od Engleske, nakon čega su britanski lovci „tajfun“ uzleteli iz dve baze u Engleskoj i Škotskoj i otpratili ruske letelice.
Stara priča

EU OPET KRIVI RUSIJU

Ministri EU sinoć su ponovo optužili Rusiju rekavši da ona snosi odgovornost za sve veću podršku separatistima i naglasili su da očekuju da se Rusija angažuje kako bi separatisti okončali neprijateljstva i potpuno prihvatili sporazum iz Minska, uključujući i povlačenje teškog naoružanja. Na jučerašnjem sastanku takođe je ocenjeno da se napredak mora ostvariti i povlačenjem naoružanih i stranih grupa, vojne opreme, boraca i plaćenika uz obezbeđivanje ukrajinsko-ruske granice i postavljanjem stalnih posmatrača OEBS. Osim toga, evropski ministri zatražili su vanredne izbore u Donjecku i Lugansku, sveopšti nacionalni dijalog i ustavne reforme i decentralizaciju.

(Kurir)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …