Home / U FOKUSU / NOVI UDAR ZAPADA: U Briselu se sprema strašna ucena Srbije u oktobru…

NOVI UDAR ZAPADA: U Briselu se sprema strašna ucena Srbije u oktobru…

vucic

Srbiju narednih nedelja očekuje nova politička i diplomatska ucena evropskih moćnika iz Brisela!

U pregovorima naše zemlje sa Evropskom unijom otvara se, naime, poglavlje 31 o spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici, a Brisel već na početku dijaloga o tim temama očekuje da se Beograd pridruži sankcijama koje su EU i SAD uvele Moskvi!

Pritisak koji sledi, upozoravaju stručnjaci, biće dosad najžešći diplomatski udar Zapada na Srbiju, koja će najkasnije sredinom oktobra biti stavljena pred nemoguć izbor: ili ‘rat’ sa Rusijom ili obustavljanje pregovora sa EU!

„Teška artiljerija“

Naši odlično obavešteni diplomatski izvori najavljuju da će evropski zvaničnici glasno i jasno insistirati da Srbija zavede sankcije Rusima jer za to sada imaju i „pisane argumente“.

– Brisel je dosad tolerisao odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji. Imali ste samo sporadične izjave zvaničnika koji su Srbiju podsećali na tu obavezu… Međutim, sada se u dijalogu otvara poglavlje koje je direktno vezano za usklađivanje spoljne politike Srbije i EU, što Briselu daje „tešku artiljeriju“ argumenata. U vrhu EU se očekuje da Beograd već na početku razgovora o tom poglavlju uvede sankcije Moskvi, jer je to trenutno jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Brisela – prenosi Informerov sagovornik, ugledni zapadni diplomata.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, upitan da prokomentariše ove navode, kaže za Informer da Srbija nikako neće menjati državnu politiku.

– Državna politika Srbije jeste da bude vojno neutralna i da ne uvodi nikakve sankcije Rusiji. Ništa od toga neće se promeniti. Naša zemlja vodi spoljnu politiku u skladu sa svojim nacionalnim interesima i trudi se da sarađuje sa svima. Nikada nećemo uvesti sankcije Rusiji. Nikada! I to treba svima da bude jasno. Svima u EU i svima u Srbiji – naglašava Dačić.

Na drugoj strani, analitičar ruskog Fonda strateške kulture Aleksandar Pavić kaže da će Evropska unija sasvim sigurno pritiskati Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

– Dokle god država Srbija bude vodila politiku „EU nema alternativu“, biće neizostavno izložena političkim ucenama i uslovljavanjima koji su protivni njenim državnim i nacionalnim interesima… – upozorava Pavić.

Svako štiti interes

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković smatra da su najnovije poruke iz Brisela sasvim otvorena i jasna poruka zvaničnika Evropske unije.

– Više puta nam je rečeno da moramo slediti spoljnu politiku EU. Tako da ovaj zahtev neće biti ništa novo. Svako radi svoj posao i štiti svoj politički interes… – zaključuje Proroković.

(Informer)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …