Home / U FOKUSU / Obaranje ruskog aviona SU-24 je bila zavera protiv Putina i Erdogana, evo gde vode tragovi…

Obaranje ruskog aviona SU-24 je bila zavera protiv Putina i Erdogana, evo gde vode tragovi…

erdogan- putinČan Atakli, novinar Sesđu Gazetese (Sözcü Gazetesi), kaže u svojoj kolumni da se nedavno sreo sa jednim bivšim oficirem i pitao ga da li ima Fetulahovih agenata u turskoj armiji. (Fetulah Gilen je ko-osnivač Pokreta Nur, koji tumara po Pensilvaniji, SAD; ovi sektaši su opozicija Erdoganu).

Atakli kaže da je oficir potvrdio prisustvo Pokreta Nur u vojsci, već duže vreme, i da je Pokret učvrstio svoje pozicije, bez obzira na pritiske. Kada je Atakli pitao oficira o glasinama da je ruskog pilota oborio Fetulahov pilot, oficir ga je podsedtio da je ranije pisao o tome.

Tekst koji sledi je deo članka turskog novinara:
“Sećam se da je pisao o tome. Naslov je bio: ‘Palata se izjasnila, ali pilot je sâm odlučio da obori ruski avion’. Oficir mi je rekao da je prvi o tome govorio, pre nego je premijer rekao da je on to naredio i pre nego što su turske vazdušne snage odlučile da to urade. Predsednik je nagovestio da je inicijativa bila pilotova. Mislim da je to hteo da kaže.

Onda se bivši oficir setio dokumenta procurelog preko Vikiliksa i rekao da je obaranje ruskog aviona, naravno, bilo bezumno. ‘Mislim da su i predsednik i vlada, kao i ministar odbrane bili šokirani. Ali su mogli da izađu na kraj sa tim.’ ”

Fetulah Gilen

Novinar dalje navodi da je pronašao dokument o kome je govorio bivši oficir. U dokumentu piše da su tenzije između Erdogana i šefa ministarstva odbrane Nedždeta Ozala počele 22. juna, 2012. godine, nakon obaranja turskog aviona u Siriji. Šest dana kasnije ambasada SAD je imejlom poslala svom centru depešu u kojoj se govori o tenzijama između Erdogana i Nedždeta Ozala; dokument je objavio Vikiliks.

Ambasada Sjedinjenih država je izvestila Stejt Dipartment da Nedždet Ozal insistira na invaziji Sirije i da je 400 000 vojnika spremno da započne intervenciju. Ali, Erdogan se protivio govoreći da će NATO pobesneti.

U poruci piše da Erdogan ne želi sukobe sa Rusijom, a i NATO pakt ne bi dao odobrenje. Kaže se dalje da Erdogana brine Abdula Gil, koji pod kontrolom ima višu komandu vojske i ako bi se on ujedinio sa Nedždetom Ozalom, Erdogan bi morao da podnese ostavku.

Bivši oficir je, takođe, rekao da je politika u Siriji od početka bila pogrešna: ”Mogu da kažem da Erdogan nije hteo da započne rat sa Sirijom; sve je to bio šou, kako bi dobio podršku i bio heroj nacije i kako bi ojačao svoju političku moć. On, u stvari, ne bi da započinje rat.”

Novinar rezimira i kaže da, nakon analize činjenica, može da zaključi da je Fethulahov pilot oborio ruski avion.

(Katehon)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …