Home / U FOKUSU / OD OVIH SPORAZUMA STRAHUJE ZAPAD: Kina i Rusija usavršavaju oružja koje će pokoriti svet!

OD OVIH SPORAZUMA STRAHUJE ZAPAD: Kina i Rusija usavršavaju oružja koje će pokoriti svet!

Pored dogovora o proizvodnji zajedničkog helikoptera i pregovorima o rusko-kineskoj svemirskoj stanici, saradnja Moskve i Pekinga je sve bolja uprkos zategnutijim odnosima Rusije sa Zapadom oko ukrajinske krize.

rusija- kina

Dimitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Rusije je u utorak posetio Kinu i tom prilikom izjavio da će u maju finalizirati planove za razvijanje dvojne upotrebe civilno-vojnih helikoptera i da ove dve zemlje rade zajedno na stvaranju lunarne baze.

Diplomatski odnosi su najnoviji primer Rusije na otvaranju svoje vojne i avio-ekpertize u Kini.

Kina je u aprilu postala prva zemlja kojoj će biti omogućeno da kupi napredni sistem vazdušne odbrane Rusije S-400, jedan od najmoćnijih na svetu. U martu je državna ruska Ujedinjena avio-proizvodna korporacija saopštila da će do 2021. zajedno sa Kinom razviti putnički avion sa širokim telom.

Nakon skoro decenije pregovora, Rusija je u maju prošle godine najavila tridesetogodišnji, više milijardi dolara vredan gasni sporazum sa Kinom i više trgovinskih sporazuma.

Rogozin, koji nadgleda odbrambenu industriju Rusije, najavio je u junu prošle godine da su Rusija i Kina u pregovorima da zajedno modernizuju helikoptere iz sovjetske ere Mi-26.

Novi će biti lakša verzija transportnih helikoptera, ali će moći da isto nose teret od 15 tona.

Finalni proizvod će koristiti uglavnom Kina, ali će se možda naći i u vazdušnoj floti Rusije.

Rogozin je rekao na svom putu u Kini da dve strane aktivno raspravljaju o lunarnom istraživanju, kao i o navigacionom sistemu, analognom GPS-u i kineskoj domaćoj verziji istog sistema koji će se zvati BeiDou.

kina- rusija

Ovaj plan Ruske kosmičke svemirske agencije procureo je u javnost u decembru. Troškovi do 2050. godine će iznositi 242 milijardi dolara, ali još nije jasno da li će ruska vlada finansirati taj program u potpunosti zbog naglog ekonomskog pada.

Rusija je u aprilu dozvolila Kini da postane prva zemlja koja će kupiti njen napredni protivavionski raketni sistem S-400, i samim tim je Rusija prevazišla svoje strahove da će Kinezi kopirati njihovu tehnologiju.

Dogovor je objavljen u aprilu i Kina će dobiti četiri do šest S-400 sistema za ukupno 3 milijardi dolara.

Ruska Ujedinjena avio-proizvodna korporacija, koja je u vlasništvu države, objavila je prošle godine da je u planu izgradnja dugog, sa širokim kućištem, aviona u saradnji sa kineksom državnom Komercijalnom korporacijom.

Krajem marta, šef ruske korporacije je rekao novinarima da će avion ući u serijsku proizvodnju do 2025. godine i moći će da primi nizmeđu 250 i 280 putnika. Ocenio je da će troškovi iznositi oko 13 milijardi dolara, i da će najveći deo investicija doći od Kineza.

(Themoscowtimes.com)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …