Home / U FOKUSU / OVAKAV ZEMLJOTRES EU NIJE DOŽIVELA OD SVOG POSTANKA: Kosovo može u EU, ali samo kao REGION SRBIJE

OVAKAV ZEMLJOTRES EU NIJE DOŽIVELA OD SVOG POSTANKA: Kosovo može u EU, ali samo kao REGION SRBIJE

Madrid ne popušta u svom stavu da se Kosovu blokiraju evrintegracije, pišu „Novosti“ i navode da će Španija pristati na Kosovo u EU, ali samo kao region Srbije.

Stav Madrida je, kako saznaju „Novosti“ da Kosovo može biti deo Unije samo kao posebna uprava, u okviru Srbije. U tom smislu, Španci su vrhu EU uputili ne samo jednu pisanu primedbu, kao što se pominjalo prethodnih dana, već više protestnih dokumenata.

To je potvrđeno „Novostima“ iz španskog ministarstva spoljnih poslova iz kog je još poručeno i da zvanični Madrid u tome neće popustiti.

„Stav Španije o nepriznavanju jednostrano proglašene deklaracije o nezavisnosti Kosova je zasnovan na odbrani principa teritorijalnog integriteta država, poštovanju međunarodnog prava i vladavine prava“, rečeno je beogradskom listu u službi za odnose sa javnošću Ministarstva spoljnih poslova Španije.

„Novosti“ još navode i da je situacija sa Katalonijom trajno je učvrstila odnos Španije prema pitanju Kosova. Madrid ne želi da čuje ni za kakve presedane, jer bi to onda, između ostalog, mogli da iskoriste i neki njeni regioni.

Posle referenduma o nezavisnosti Katalonije i ocene Evropske komisije da se ona ne može porediti sa Kosovom, jer je Španija u EU, a Srbija nije – naša Vlada spremila je protestno pismo Briselu.

Međutim, vlasti u Beogradu odlučile su da ga ipak ne pošalju i to, kako je tada objasnio predsednik Aleksandar Vučić, zbog direktne molbe Španaca da to ne činimo jer im otežavamo poziciju. Vučić je tada rekao da je Španija uvek bila fer prema nama, da zna ko je sve pritiskao njihovog premijera Marijana Rahoja da popusti i prizna Kosovo, ali da on nije hteo.

Podsetimo, prištinski dnevnik Koha ditore ranije je objavio da je, samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja za zemlje Zapadnog Balkana 6. februara, Španija na kolegijumu komesara u Strazburu ponovo dovela u pitanje ne samo Strategiju već i ceo proces, zbog oštrog protivljenja u vezi s uključivanjem Kosova u bilo kakav proces.

Kako je navedeno, Španija je u pismu, za koje se kaže da je Evropskoj komisiji poslato u „non-pejper“ formi navela da se protivi korišćenju termina WB6 (skraćenica za šest zemalja Zapadnog Balkana) i navela a „Kosovo nije deo procesa proširenja“.

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …